Меню

Протестът на БАБХ - в търсене на достойно заплащане и условия на труд

04.12.2019 г.
4907
Работещите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) искат необходимите средства за разходи по бюджета на БАБХ за 2020 г. да бъдат в размер на 105 млн. лева, като настояват тези средства да са целево заделени изключително за гарантиране безопасността на храната на българите. Това посочват в декларация, разпространена от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Протестиращите бяха на площад "Независимост". Протестният митинг се организира от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към "Подкрепа".

Припомняме, че в началото на ноември пред Село проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на БАБХ каза, че агенцията изпитва сериозен недостиг на  инспектори по здравеопазване на животните (официални ветеринарни лекари) и е необходимо да се укрепи БАБХ в тази посока. “Необходими са нови лекари, посочи проф. Желязков и допълни: Опасенията ни обаче са свързани с това, че младите ветеринарни лекари, които завършват в България, нямат желание да постъпят на работа в държавната администрация, тъй като отговорностите са много големи, необходимо е владеене на чужд език, а заплащането не е конкурентно на частния сектор. Лекарите предпочитат частния бизнес, защото на определени места доходите са много по-големи. Регистрираните ветеринарни лекари получават по около 1000 лв. и всяка година Държавата им дава между 15 и 18 хил. лв. за изпълнението на дейностите по Държавната профилактична програма (ДПП). За сравнение, средната заплата в БАБХ е 1050 лв

По-късно пред Село министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева каза, че се предвиждат структурни промени в Българската агенция по безопасност на храните в посока увеличаване на капацитета на ветеринарната служба, а в Бюджет 2020 е предвидено 10% увеличение на заплатите на всички служители в БАБХ.

От години Агенцията работи в условията на недостиг на средства, заради което заплатите на ветеринарните специалисти са с около 40 на сто по-малки от средното за страната, припомня БНР. Липсва апаратура и препарати за изследвания. Условията на труд са мизерни. А от Агенцията се очаква да опазва здравето на нацията чрез контрол над храната. Това каза пред протестиращите лидерът на Земеделската федерация в „Подкрепа“ – Анелия Иванова.

„Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши агенцията в частност. И след това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“. Протестиращите настояват към бюджета на Агенцията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лева, за да може хората да работят нормално.
 
Анелия Иванова опроверга спекулациите, че протестират, за да искат оставката на министъра на земеделието или на директора на Агенцията. Напротив, каза тя, те също се опитват да вдигнат бюджета, но проблемът е в неразбирането от страна на Финансовото министерство.

"Ние - работещите в Българска агенция по безопасност на храните, за пореден път настояваме най-после да бъде решен въпросът с цикличното недофинансиране на бюджета на БАБХ, което съществува от нейното създаване до момента. Напомняме, че прословутата реформа в сектора се състоеше в прехвърляне на безброй отговорности на Агенцията, без те да бъдат придружени със съответно финансиране, което да може да гарантира реалното изпълнение на задълженията! ", се заявява в декларацията на протестиращите до народните представители и до министър-председателя Бойко Борисов.

снимка: БНТ

 © 2019 Село - Selo.BG

  БАБХ
  04.12.2019 г.
  4577
  Служители на БАБХ излизат на протест заради ниските заплати
  Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излизат на протестен митинг под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд". Той започва в 11 часа на площад "Независимост"....
  Виж повече
  Десислава Танева
  06.11.2019 г.
  98483
  Десислава Танева: Ще укрепим капацитета на ветеринарната служба в БАБХ! (ВИДЕО)
  Предвиждат се структурни промени в Българската агенция по безопасност на храните в посока увеличаване на капацитета на ветеринарната служба, а в Бюджет 2020 е предвидено 10% увеличение на заплатите на всички...
  Виж повече
  проф. Паскал Желязков
  04.11.2019 г.
  106784
  Проф. Паскал Желязков: Има сериозен недостиг на ветеринарни лекари в БАБХ (ИНТЕРВЮ)
  Българската агенция по безопасност на храните изпитва сериозен недостиг на  инспектори по здравеопазване на животните (официални ветеринарни лекари) и е необходимо да се укрепи БАБХ в тази посока. Това...
  Виж повече