Меню

Протестите в село Труд доведоха до поетапното изваждане от строй на биогаз централата

29.10.2020 г.
992
Протестите в продължение на 4 години в пловдивското село Труд доведоха до поетапното изваждане от строй на биогаз централата, която обгазяваше селото.

От Регионалната екоинспекция в Пловдив съобщиха, че спирането на централата ще е постепенно, за да се избегнат рискове от експлозии.

В началото на седмицата протестиращите срещу биогаз централата и представители на Демократична България обявиха пред медиите, че централата продължава да работи, въпреки наложената принудителна административна мярка. В момента дебитът на производствения биогаз е спаднал до 80%, уточняват от пловдивската инспекция по околната среда и водите. От 7 октомври е преустановена доставката на животинска тор и съответно зареждането на ферментаторите. Двата блока, в които се съхранява силажът, са празни, а в перколатната вана има минимално количество течност.

На площадката и извън границите й не се усеща характерната за производствения процес миризма. След спадането под 20% от оптималното производство ще бъде изключен и когенерационният модул, с което ще се преустанови подаването на ел. енергия към EVN. От регионалната екоинспекция подчертават също, че Административният съд в Пазарджик е отхвърлил жалбата на оператора за временното спиране на централата. 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете