Търсене

Проектът Хляб на мира преплита в себе си история и поглед към бъдещето на земеделието

27.06.2020 г.
8859
След по-малко от седмица предстои традиционното зажънване на ръж по международния проект „Хляб на мира“, в който участва и България. Събитието ще се проведе на 3 юли край Пазарджик, а пожънатите семена ще бъдат изпратени в Словения. Там, заедно с ръжта, изпратена от още 11 европейски държави, ще бъде замесен хлябът на мира.

Повече за проекта “Хляб на мира” - целите, идеите и участието на България в него, разказа пред Село Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите - официален партньор в международната инициатива.

Идеята за проекта “Хляб на мира” е на Германия и е по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена. Осъществяването ѝ започва през 2013 г. със засяването на ръж във всяка държава, която участва в проекта. Семената ръж са добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Стената. 

Защо точно ръж?

“Ръжта е изключително пластична култура, невзискателна към площи, климат и агротехника. В години на кризи и катаклизми, спасява хората от глад. В случая ръжта е символа на спасението, разказва Йорданова.

"Този проект е хубав повод в България да се възроди традицията по отглеждането на ръж. Ръжта и тритикалето бяха забравени като култури за известно време. Сега обаче започва плавно завръщане към тях. От една страна отглеждането им е свързано с лекото възраждане на животновъдството, а от друга - с новата мода от последните години за здравословно хранене. Тъй като търсенето нараства, има и отговор от производителите. Разбира се, не е в мащабите, в които е било някога, но все пак тя е част от разнообразието”. 

След като ръжта се ожъне, всяка държава изпраща своите семена, за да бъдат смлени заедно и се омесва хлябът на мира в държавата домакин за съответната година. В същото време се провежда и международна конференция, която засяга актуална тема в европейското селско стопанство. Темата тази година е за ролята на младите жени в земеделието, но заради обстановката с covid-19, все още не е ясно дали тя ще се проведе под домакинството на Словения през месец септември.  

С поглед към младите и иновациите в земеделието 

“Освен към историята, проектът “Хляб на мира”, отправя поглед и към бъдещето, разказва Йорданова. В инициативата участват редица младежки неправителствени организации, научни институти, университети и училища. Чрез тях можем да видим къде е мястото на младите в земеделието, мястото на иновациите в агросектора. Идеята е да се представят успели хора и успешни модели”.

България обмисля подготовката на регионално събитие - Дунавска конференция, съвместно с крайдунавските държави партньори по проекта - Румъния и Унгария. “Целта е, освен да се популяризират идеите и ценностите на проекта “Хляб на мира”, да се представят и възможностите за реализация на младите хора в земеделието. Акцент на събитието да бъде поставен и върху изпълнението на Зелената сделка и по-конкретно какви са перспективите по отношение на стратегията “От фермата до трапезата” и адаптирането на земеделието към новите изисквания на Общата селскостопанска политика на Европа”, разказа Йорданова. 

“Целият проект е много мощно лоби за страната ни, защото тук участват равноправно, включително и като законодателни идеи и инициативи, неправителствените организации. В много хармоничен баланс се преплитат политика с практически опит. Участват много авторитетни имена от европейската земеделска наука, политика и практика”, уточни Мариела Йорданова. Тя съобщи още, че по време на работна среща в Берлин през януари, е обсъдена възможността НАЗ да участва като организация по наднационални проекти директно към ЕС.

Проектът “Хляб на мира” се организира с подкрепата на федералния министър на земеделието, храните и защита на потребителите на Германия Юлия Кльокнер и земеделските министерства на включените държави.  Освен Германия, в него участват още 11 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия.

© 2020 Село - Selo.bg    
 

 • Хляб на мира
  21.01.2020 г.
  8877
  НАЗ активно участва в развитието на международния проект Хляб на мира в Берлин
  България активно участва в Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“,  която има за цел да покаже връзката между осигуряването на мира и приноса на устойчивото земеделие за благосъстоянието на...
  Виж повече