Меню

Продължава изкупуването на имоти в селата. Цените скачат от 20 до 50%

26.10.2021 г.
2915
Новият пик на пандемията от Covid19 допълнително усили напрежението в пазара на селски имоти. Тенденцията по изкупуване на селски къщи и градини започна още през изминалото лято, като през летните месеци на 2021 отбеляза абсолютен рекорд. 

Новата вълна на пандемията обаче, вървяща паралелно с редица рестрикции особено в западна Европа, накара хиляди емигранти да тръгнат да купуват имоти в селата, което на фона на вълната от граждани, продаващи апартаменти за да се преселят в селски къщи, в села близо до областните центрове, доведе до търсене на имоти на село, което надвишава предлагането вече 10 пъти!

По информация на Асоциация на българските села (АБС), през последните 3 месеца са продадени имоти, които са стояли години наред като оферти за продажба с високи цени, но дори и за тях са се намарили купувачи, главно наши емигранти със спестени пари.

Към момента свободни за продажба имоти в селата, които са на разстояние до 15-20 минути от близкия областен център - почти няма, а актуални оферти за имоти има единствено за много стари или полу-срутени къщи. Всички обяви за имоти в селата - за къщи, които са готови за моментално нанасяне - са продадени на 100%, без изключение.

Според АБС, тенденцията ще се запази, като цените ще продължат да се покачват, особено за селата, близо до градските центрове. Ръстът за следващата година се очаква да бъде с минимум средно 20-25%.

© selo.bg

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете