Меню

Проблеми в овощната градина от климатичните аномалии. Как да действаме?

14.07.2020 г.
1153
Проблеми в овощната градина от климатичните аномалии. Как да действаме?
Екстремните условия при които се развиват плодовете тази година поставят овощарите пред истински изпитания. След екстремните температури в началото на пролетта, последвалото засушаване през май и продължителните дъждове в месец юни създадоха условия за много болести по овощките.

Овощарите алармират, че брашнестата мана, сивото и кафяво гниене, огнения пригор по семковите, както и неприятелите като листните въшки и плодовия червей вече се срещат повсеместно при сливите, ябълките, дюлите, късните праскови.

Защо е важно през месец Юли да подхраните и засилите имунитета на растенията?
В момента дърветата се намират във фаза на наливане на плода и това обуславя нуждата от повече енергия, минерали и витамини, които да подпомогнат неговото изхранване. При наличие на стрес отключен от екстремните климатични условия, най-вече страда плода, поради това, че дървото съхранява първо за себе си всички нужни му вещества. Затова и следва да го подпомогнете. Как?

Акрамет Ултра - имунотехнологията, която дава енергия на вашите овошки:

Стимулиране на енергетиката на клетките
Чрез стимулиране на енергетиката на клетката листни торове Акрамет позволяват едновременното включване на всички защитни системи и ефективната им работа в продължение на 25-30 дни. Тези системи работят в постоянен режим на готовност и реагират мигновено при първите сигнали за нападение от патогени, насекомни вредители. Именно в това е разликата между обикновените растения и третираните с Акрамет Ултра - мигновената реакция и убиване на нападателя още преди да е проникнал в тъканите и клетките на растението. Забавените реакции на нетретираните растения позволяват на патогените да преодолеят защитата и да овладеят клетките.

Естествена растителна защита
Друга особеност в действието на Акрамет Ултра е, че имуностимулацията и предпазното действие имат приоритет пред стимулиращото действие. С други думи съставките на продукта първо се включват в системите за естествена растителна защита и едва след това се стига до стимулация на растежа и развитието. Това отново определя важността на превантивната растителна защита. Пръскане за предотвратяване на заразяване, а не лечение на вече настъпило заболяване. Всяко заразяване на растенията с патоген води до намаляване на добивния потенциал.

Лечебно действие върху патогените
Много важна особеност на имунната растителна защита е, че тя има както предпазно, така и лечебно действие, което нерядко е съпоставимо с това на химичните фунгициди. При наличие на нападение от патогени се задейства така наречената Реакция на свръх чувствителност. Включва се механизъм на изключване на притока на метаболити към заразените тъкани и клетки и те загиват в рамките на 24-48 часа. Това прилича на пригор и може да се получи през първите 24 часа след третиране с Акрамет Ултра. Затова с Ултра се започва от самото начало на вегетацията.

Как да приложим Акрамет през месец юли в овощната градина?
Наливането на плодовете е свързано с интензивен отток на вещества към тях и отслабване на естествения имунитет. Това води до поява на най-опасните заболявания при овощните нанасящи най-големи загуби. Затова през този период е особено важно да се подържа висок имунитет и готовност за реакция на растенията срещу опасности от всякакъв характер. Това се постига с третирания с Акрамет Ултра през 14-15 дни с 1-2% от течния вариант. Тези третирания са важни пред вид наближаващото зреене на плодовете и ограничаването на химичната растителна защита за по-чиста и здравословна продукция. Трябва да отбележим другия установен важен ефект на Акрамет Ултра - задействането на трайната имунна памет при овощните култури.

В рамките на 2-3 години на употреба на Акрамет Ултра растенията формират траен имунитет към заболяванията и неприятелите, с които се сблъскват. Спазващите схемите на използване на Акрамет Ултра постепенно отчитат по-малка необходимост от химична растителна защита и драстичното й намаление. Подобен траен имунитет бе доказан при череши и праскови. Отбелязва се много ниска заболеваемост от сиво и кафяво гниене и много висока ефективност при комбинация на Ултра с химични РЗ препарати. При комбиниране на Акрамет Ултра с фунгициди се работи на 70% от препоръчаната им доза.

Около средата на юли се формират плодните пъпки за следващата година. Това е другата причина, която прави юлските третирания с Ултра толкова важни. Два са ключовите моменти за формирането на следващата реколта - образуването на плодните пъпки през юли-началото на август и подготовката за презимуването, която започва през септември и води до натрупване на резервни вещества в дървесинните части, с което растението стартира през пролетта. Натрупването на този резерв е важен за презимуването на растенията, тъй като резерва е богат на захари и соли, които служат като антифриз за зимните мразове.

Важно е да се отбележи, че Акрамет Ултра е абсолютно безопасен продукт и може да се ползва спокойно непосредствено преди беритбата и консумацията на плодовете.

За консултации и повече информация: 0885187153; 0899051174

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете