Меню

Примери за успешен селски туризъм и био-фермерство в МИГ - Троян, Априлци, Угърчин (ВИДЕО)

В нашия трети епизод от поредицата “МИГ- Създаваме бъдещето в селските райони” ви водим в Стара планина, за да ви запознаем с Местната инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин.

Посреща ни Веселин Стойков, управител на МИГ - Троян, Априлци, Угърчин, която функционира от края на 2009 г. Местната инициативна група е пример за това, как общността не е затворена и тя може да се разширява и развива. След като в първия програмен период МИГ-а стартира на територията на Троян и Априлци, в новия тя разширява дейността си и включва още един район - Угърчин - малка община, но с голям потенциал за развитие.

Отправяме се към кравефермата на Иван Данчев в село Добродан. Фермерът се занимава с биологично земеделие и животновъдство от 2003 г. и произвежда качествено био мляко. Той кандидатства в МИГ Троян, Априлци, Угърчин с проект по мярка 4.1. Инвестиции в земеделските стопанства  по Програмата за развитие на селските райони за закупуване на земеделска техника за повишаване на селскостопанската производителност, обем на продукцията и по-ефективно използване на ресурсите в животновъдно стопанство.

Ето какво ни сподели той за неговото участие в местната инициативна група:
Няма как в един от най-красивите райони за селски туризъм, да не посетим село Бели Осъм, за да се запознаем как туризмът в региона се възползва от работата на местната инициативна група. Посреща ни Даниела Тончева, управител на къща за гости в селото. Тя ни разказа за създаването на обекта и идеите за неговото развитие, за което кандидатства по мярка 6.4.1 ИНВЕСТИЦИИ В ПОДКРЕПА НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ по Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2014-2020.

Даниела има идея за изграждане на басейн, който ще обслужва както местното население, така и посетители от други населени места на страната. В допълнение ще се организира обект тип „бърза закуска”, който ще предлага традиционни храни от местни производители. Така смята, че ще постигне по-голяма устойчивост на своя обект.

Кметът на град Троян Донка Михайлова разказа как си партнира общината и местната инициативна група:

  Местни инициативни групи
  24.07.2020 г.
  2374
  Местни инициативни групи в тутракански села дадоха пример за успешни проекти по ПРСР (ВИДЕО+СНИМКИ)
  Регионът, където ви отвеждаме в нашия втори епизод от поредицата “МИГ- Създаваме бъдещето в селските райони” е Тутракан - Сливо поле. Тук са съсредоточени голяма част от овощарите, произвеждащи превъзходните...
  Виж повече
  МИГ Аксаково -  Девня
  20.07.2020 г.
  1668
  МИГ Аксаково -  Девня e пример за успешно сътрудничество между общини, бизнес и НПО (ВИДЕО)
  МИГ  “Аксаково -  Девня” - пример за успешно сътрудничество между общини, бизнес и неправителствен сектор. С този първи епизод стартираме нашата рубрика посветена на Местните инициативни групи. С нея...
  Виж повече
  МИГ Радомир-Земен
  08.06.2020 г.
  2749
  Кампания за местната общност, стартира МИГ Радомир-Земен (ВИДЕО+СНИМКИ)
  В подкрепа на местната икономика МИГ Радомир-Земен стартира инициатива за преодоляване на негативните последици вследствие разпространението на COVID-19. Кампанията ще се проведе под мотото...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете