Меню

Преобразуването на машините за Ноу Тил технология е много скъпо (ВИДЕО)

Петьо Христов - земеделски производител, споделя за предизвикателствата в Ноу Тил земеделието

Това е един дълъг процес, в продължение на 5 - 10 години. Аз в момента от 5-6 години вече не ора, само част от площите продълбочавам, не окопавам слънчоглед и царевица. Избягвам рискованията, намалил съм рискованията. И постепенно става преминаването. То не е от днес за утре.

После, преобразуването на машините за Ноу Тил технология е много скъпо нещо. Например сеялката, която съм си купил, нали, е от порядъка на ¼ милион лева. Tова не са малко пари.

Инвестиция за едно малко стопанство, примерно, е непосилна дори. Трябва да се купят хедъри за комбайните, специални, които да жънат - класа да остава, цялата слама... Трябва да се купят дори и хедъри за царевицата, слънчогледа, които да ги държат в изправено състояние. Да не късат стеблата. И много хора си го представят - “днеска насяваме директно със сеялката, насяваме културата, която сме решили и вече ние сме Ноу-Тил.” Ноу Тил-ът не е само това. Ноу Тил-ът са много неща. 

В България имаме един голям проблем: научните среди.
В България няма нито един научен работник, който да излезне с труда си и да каже: “Ето, при сивите горски почви трябва да бъде Ноу Тил еди какъв си…, Strip-Till ли е по-добре и т.н.”

В България има четиридесет и няколко научни института…
Миналата година попитах в един институт: “Какви сортове български сте направили?” И те ми изредиха около 10 сорта, от които 7 бяха от преди “10-ти ноември”. Няма никой да каже: “ Тази сеялка е най-добре при черноземни почви, тази сеялка е най-добре при еди какви си почви…”

Мисля, че българската наука е в дълг към българският земеделец и то във всяко едно отношение.
Хора с 80% от земята на много високи ренти,  няма как да премине на Ноу-Тил. Също, хора с малко земя - 2000 декара земя - защо му е да преминава на Ноу-Тил? Той, при обикновената технология влага повече, но и повече получава. Той трябва да плаща високи ренти. Докато при Ноу-Тил-а много падат разходите, нали, които са на декар. И от там идва по-голямата печалба понякога. Но един човек, който има малко собствена земя трудно може да премине на Но-Тил, така лесно и безпроблемно. Иначе трябва много да внимава, за да не фалира.


 

  no till земеделие
  21.10.2019 г.
  132956
  Истината за No-Тill земеделието в България (АНАЛИЗ)
  Тенденцията на навлизане и прилагане на нулеви почвообработки No till е факт у нас през последните години и все повече земеделци обръщат поглед към тази технология. В държави като САЩ и Украйна, където...
  Виж повече