Меню

Премиер, министър и агробраншовици обсъждаха субсидии заради дъмпинга на агро стоки от Украйна

До следващия вторник и администрацията в Министерството на земеделието и храните, и 13-те организации от Българската аграрна камара БАК задълбочено ще анализират загубите на всички аграрни подсектори, пострадали от масовия безмитен внос от Украйна. Това стана ясно след днешната среща на представителите на камарата с премиера Николай Денков, в която участваха още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и двама от зам. министрите на финансите.

До края на седмицата всяка аграрна браншова организация поотделно е длъжна да направи собствените си разчети, като аргументира с точни числа загубите за бизнеса, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. До 30 януари предстои съвместна работа с администрацията на агроминистерството, за да се стиковат разчетите на контролния орган и самите браншови организации. Всички те ще се основават на разликите между себестойност и загуби от реализация на земеделска продукция, предизвикана от дъмпинговите цени на внесената от Украйна селскостопанска продукция.

„След като всички ние дадем обосновани предложения за необходимата за всички сектори подкрепа, ще представим общите разчети за бюджетната сума, която е необходима, при следващата среща с министър председаталя, насрочена за 30 януари“, добави и изпълнителният директор на БАК Светлана Боянова.


От своя страна премиерът Денков съобщи след срещата, че „имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара“.Той наблегна на факта, че трябва да е ясно какво точно се дефинира като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени, без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики.

На срещата са уточнили какъв да е подходът, като са разгледани три групи проблеми, към които трябва да се адресира подпомагането. Първата е свързана с непосредствените нужди и необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си. Второто е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение на промените в законите, които се чакат от доста време, пoсoчи премиерът. Третата група е свързана със задачи за отстояване на позицията на България на европейско ниво. Денков поясни, че по третата група задачи доста бързо се е посктигнало разбирателство. “По другите две групи се разбрахме, че трябва максимално бързо, в рамките на тази седмица, представители и на камарата и асоциацията, заедно с министерството на земеделието да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат варианти за решение, които след това ще обсъдим заедно", посочи Николай Денков.

Едва след като браншът представи разчетите премиерът Денков ще възложи на финансовото министерство да потърси резерви, необходими да бъде обезпечено очакваните от земеделците компенсации.

Министър-председателят посочи, че тази година средствата за земеделие в бюджета са значително увеличени - с 500 млн. лв., достигайки 4,1 млрд. лв. В същото време в аграрния сектор има затруднения. „Трябва да намерим пресечната точка и какво точно дефинираме като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени, без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики“, обясни акад. Денков. 

Министър Вътев подчерта, че още от първия работен ден т.г. ведомството работи в посока как в рамките на бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени средствата, които анализите показват, че са необходими. „Ще продължим заедно с представителите на гражданска камара и на зърнопроизводителите. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим“, заяви министърът на земеделието. 

В рамките на срещата министър-председателят подчерта, че с диалогичност могат да се намерят най-правилните решения. Акад. Денков припомни още, че правителството е изпълнило ангажиментите си по подписания септември м.г. меморандум между правителството и земеделските производители.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете