Търсене

Преди началото на розобера положението не е никак розово! (ИНТЕРВЮ)

01.05.2020 г.
12828
Забавени плащания към розопроизводителите, предизвикателства с наемането на розоберачи, очаквани ниски изкупни цени и стагнация на пазара на етерично-маслени култури. Така накратко изглежда ситуацията дни преди масовото откриване на розобер 2020. И все пак земеделието не спира, както стана модерно да се казва напоследък. Така и розите ще разцъфнат и трябва да бъдат обрани, а розопроизводителите трябва да се справят при така създалите се условия. По темата за розобера Село разговаря със Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури.


Кога се очаква масово да започне кампанията по розобера тази година?
Предвид хладното време в момента, смятам, че кампанията по розобера няма да започне по-рано от 13-15 май. Най-рано ще започне в Пловдивския край - горе-долу седмица преди началото в Карловския край.

На този етап какви са очакванията за реколтата - като качество, количества?
На този етап, според развитието на плодните пъпки, което наблюдавам в Карловския регион, масово се очертава, че няма развитие на всички пъпки - дори сега тепърва започват да се формират. Това ме навява на мисълта, че реколтата няма да бъде много силна.

Това може ли да рефлектира положително на изкупните цени в полза на розопроизводителите?
Да се надяваме, че това ще повлияе, защото към този момент, след преговорите, които сме провели с преработвателите, прогнозите не са много оптимистични за висока цена.

Може ли да кажете конкретни цифри?
Ориентировъчна цена - над 2 лева. Някои от розопреработвателите предлагат 2,20 - 2,30 лв./кг. Много малко са тези, които се съгласяват на цена 2,50 и над 2,50 лв./кг.

Колко трябва да е минималната цена, за да не сте все пак на загуба?
Смятам, че 2,50 - 2,60 лв./кг. е границата, която трябва да се започне на база на разходите, които се влагат и при цена на беритбата, която ние решаваме, че ще бъде 80 ст./кг. Имайте предвид, че не сме сигурни дали тази цена (на беритбата) ще издържи, защото през последните години сме плащали по 1 лв. и над 1 лв./кг розов цвят на берачите. Предвид на цените, които предлагат сега преработвателите, ние не можем да си позволим повече от 70-80 ст./кг. Ще видим каква е реакцията и на розоберачите при започване на кампанията.

На консултативния съвет по розата преди дни министърът заяви, че държавата не може да се меси в процеса по изкупуване на розов цвят и призова производителите и преработвателите да направят взаимен компромис за цените. Възможен ли е?
Категорично имаме отказ от страна на министъра Държавата да се намесва в отношенията производител - преработвател чрез регулиране на цената. Ние ще продължим да водим разговори с розопреработвателите, за да видим докъде ще стигнем. 
Във връзка с договорите, се взе едно много добро решение - при договарянето производителите могат да посочват входящ номер на подадено заявление за регистрация. Тази възможност ще бъде валидна за розопроизводителите, които все още нямат издадена заповед за регистрация и ще облекчи сключването на договорите преди розоберната кампания. Ние разчитаме на тези договори - първо заради цената и второ - за начина и срока на разплащане, което е изключително важно за нас!

След като има неполучени плащания по договори с преработвателите, търсят ли правата си по съдебен ред розопроизводителите?
Ние търпеливо изчакахме розопреработвателите с преговорите, но въпреки нашето коректно отношение, обещанията не бяха изпълнени. В момента, в който подготвихме нотариалните покани, дойде пандемията и забраната за връчване на нотариалните покани. Затова, макар и със закъснение, при първа възможност ще предприемем необходимите мерки
В момента ние не можем да разполагаме с тези средства, които не са никак малко по размер. Само за хората, които са сигнализирали Националния клонов съюз, средствата възлизат на близо 750 000 лева. Тук уточнявам, че влизат и производители на лавандула, чиито разсад е закупен, но не е изплатен. 
На Консултативния съвет министър Танева пое ангажимент в края на годината да се финансират розопроизводителите, предвид условията в момента, на което много ще разчитаме.

Ще се справите ли с намирането на работна ръка?
Има решения за наемане на работна ръка от бюрата по труда, защото в момента броят на регистрираните безработни е достатъчно голям. А хората в нашия регион така или иначе всяка година участват в розобера. Изчакваме, за да видим какво ще се случи. Разговаряхме и за трудовите договори. Ние не знам в действителност тези работници, които сме повикали дали ще дойдат на деня, затова предлагаме договорите да се пускат след розобера - в деня на розобера, но след приключване на процеса. Обсъдихме на Консултативния съвет и тази тема, тъй като еднодневните договори затрудняват в този напрегнат момент работодателя. Могат да се използват и договорите, които са месечни почасово трудови договори - в края на месеца си калкулираме реалните часове на използване на работната сила.

Ще успеете ли да изпълните изискванията за работа в условията на извънредно положение?
Ние нямаме нищо против при транспортирането на работниците те да бъдат с маски и ръкавици, но самият процес по събиране на цвета не позволява да се бере с найлонови ръкавици, тъй като розите са с бодли и ръкавиците се късат мигновено. Поставихме и въпроса по време на самия розобер, ако е възможно, да не се използват маските, а те да се слагат по време на тегленето, след като работникът излезе от реда.
Министър Танева пое ангажимент да съгласува тези наши искания със Щаба, за да видим какви ще са възможностите.
На консултативния съвет министърът ни запозна, че земеделски производители - физически лица могат да се възползват от мярката за безлихвени кредити до 4 500 лв. Между другото, ние настоявахме за безлихвени кредити, защото в последните две години много от розопроизводителите не са получили средствата си за продукцията и са в много тежко финансово състояние. Затова трябва да има финансова подкрепа, за да издържим тази година, в условията на извънредното положение заради коронавируса.

Има ли останали количества розово масло от миналата година, които не са реализирани на пазара?
Това си знаят най-добре преработвателите и си е тяхна търговска тайна. Смятам обаче, че има залежало розово масло и някои фирми заявиха, че няма да участват в розобера или ще участват само със собствения си розов цвят за преработка. Това подсказва, че те може би имат количества, които могат да реализират през тази година.

Преди години имаше търсене, освен на традиционното розово и лавандулово масло и на някои други като бял риган, салвия и мащерка. В момента каква е ситуацията?
За жалост етеричните масла в момента са в немилост. Въпреки опитите ми да разработим пазара, да преминем към собствена реализация на крайните продукти...В момента има стагнация на пазара на всички етерично-маслени култури. Дори договорки, които бяхме направили с Турция и бяха до етап на стартиране, бяха възпрепятствани от възникналата епидемия. Имахме договор за изкупуване на нашите масла.
Ще търсим, разбира се алтернативни начини за излизане по благоприятен начин от тази ситуация!

снимка: личен архив

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • роза дамасцена
  29.04.2020 г.
  9601
  Розобер 2020: До края на май производители и преработватели се регистрират в МЗХГ
  До края на месец май всички реални производители и преработватели на розов цвят трябва да подадат заявление за регистрация и декларация за сключени договори. До момента са подадени 1917 заявления за...
  Виж повече
 • Акрамет Ултра
  28.02.2020 г.
  9700
  Имунна защита за маслодайна роза и лавандула с българския имуномодулатор Акрамет (ВИДЕО)
  Торенето и растителната защита на основата на естествения имунитет на растенията ще намира все по-голямо приложение в земеделското производство. Европейската аграрна политика ясно поставя като приоритет...
  Виж повече
 • лавандула - пазар- изкупуване - цена
  14.08.2019 г.
  28645
  Актуална ситуация с пазара на лавандула и реколта 2019
  Площите с лавандула в България през последните години стремглаво се увеличават. На практика обаче се оказва, че ръстът на насажденията с етерично-маслената култура не водят със себе си очакваните печалби за...
  Виж повече