Търсене

Превоз на животни - Европарламентът създава комисия за разследване 

22.06.2020 г.
8553
Европейските депутати гласуваха създаването на Комисия, която да разгледа предполагаеми нарушения в прилагането на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните по време на транспортиране във и извън територията на Европейския съюз, съобщават от Парламента. 

Новият орган трябва да разследва предполагаеми нарушения при прилагането на законодателството на Европейския съюз за защита на животните по време на транспорт и свързаните с него операции в и извън ЕС, включително по въздух, сухопътен, железопътен и морски транспорт. Той ще се съсредоточи върху това как правилата на ЕС се прилагат от държавите-членки и дали Комисията на ЕС ги прилага правилно, се казва в приетото в петък решение.

Комисията ще разследва предполагаемата липса на изпълнение и прилагане на разпоредбите на ЕС относно нужното пространство и помещенията за превоз на животни, за тяхното напояване, хранене и постеля и за температурата и вентилационната система по време на транспортиране. Ще се разследва и как Еврокомисията и държавите-членки гарантират спазването на правилата за работа при транспорт на животни, за пътувания на дълги разстояния, за предотвратяване на закъснения и за превоз на негодни животни и животни, които все още не са отбити. 

Членовете на комисията - 30 евродепутати, чиито имена ще бъдат съобщени от политическите групи на по-късен етап и обявени в пленарна зала, трябва да представят окончателния си доклад в рамките на 12 месеца от момента на създаването му.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • подово отглеждане на кокошки
  25.05.2020 г.
  9762
  Пропукване по време на криза - колко здрави ще се окажат българските яйца?
  Агробизнесът у нас страда силно заради коронавирус кризата- ограничен е износът, ХоРеКа секторът все още не работи, пазарът е свит -  и това пряко рефлектира върху производителите на храни у нас. Как...
  Виж повече
 • хуманно отношение към животните
  16.12.2019 г.
  5339
  Подготвя се нова стратегия за хуманно отношение към животните
  Днес Съветът на Европа прие заключения относно хуманното отношение към животните , съобщават от пресцентъра на институцията.  В заключенията се изтъква значението на хуманното отношение към...
  Виж повече