Търсене

По-ниско ДДС за храни - реално или не, отново излиза на дневен ред (ИНТЕРВЮ)

18.05.2020 г.
8676
Диференцираната ставка на ДДС от 9%, която бе обявена за туристическия бранш преди седмица, за пореден път разбуни духовете - браншовите и политическите. Мотивирани от решението за туризма, редица браншове, не за първи път, започват също да поставят исканията си за по-ниско ДДС.

Очаквано - получи се лавинообразен ефект ( в който побързаха да се включат и партиите - ДПС предложи 9% ДДС за бебешки храни и памперси, както и за фармацията; БСП - за лекарствените продукти, а Воля - 9% ДДС за книги, учебници и учебни пособия)

По-ниска ставка на ДДС за основните земеделски суровини и крайни продукти от преработката им поиска и земеделският бранш, подкрепен от преработвателната промишленост. За това настояват 20 браншови аграрни организации, които са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искане за среща и разговор по темата. Писмото е инициирано от производители на плодове и зеленчуци и подкрепено от преработвателния бранш. (ВИЖТЕ цялото писмо след интервюто - бел.ред.)

Село потърси за мнение един от инициаторите на писмото - Георги Василев от Асоциация Български Пипер, както и Атанас Урджанов от Асоциация на месопреработвателите в България, която подкрепа искането.


Г- н Василев, с какви аргументи ще убедите премиера Борисов, че трябва да има намаление на ДДС за храните например на 3% или 5 %, както предлагате?
Аз например, работя с Полша и там ДДС за храните е 3%. Има и много други държави, където ДДС е 3%. Премиерът знае всичките ни аргументи. Ние водим тази битка години наред - от 2000 г. - с който и да било министър на земеделието и министър председател в този период. Но досега ни се отговаряше следното: “Много е трудно да се администрират различни ставки!” Макар в целия ЕС ставките да са различни. Сега обаче нещата се променят - при решението за 9% ДДС за ресторантьорите. 
Второто, което беше заявил премира бе: “Ако позволя на един, ще се отвори кутията на пандора и всички ще се нахвърлят като кучета върху мене”. И предполагам, че няма да сме само ние - по-ниско ДДС ще поискат и лекарствата, и ученическите принадлежности и т.н…  

Нека погледнем реално - очаквате ли, че точно сега може да се извоюва по-ниско ДДС за храните?
Не, не очаквам! Очаквам още много браншове да поискат това, което ние искаме. Не може да се противопоставят отделните браншове. Онова, което ще кажем на премиера, той знае много добре. С 20% ДДС на храните се стимулира контрабандата в България. А в България 60% от зеленчуците и плодовете са контрабанда. Или без фактура и без ДДС се вкарват в България, или със занижени 10 до 20 пъти ценови равнища. Ако ние плащаме 20 ст. ДДС на всеки килограм, онези, които правят контрабанда, плащат 2 стотинки на килограм. Ако моята продажна цена е 1 лв без ДДС, като добавя ДДС-то, става 1,20 лв. А този с контрабандата при продажна цена 1 лв. (в която е калкулирана печалба, транспорт и всичко останало) и като напише 20 пъти по-ниска цена, остава 1 ст. ДДС. Той продава на 1, 01 лв. Питам: На кого ще купите стоката?
Затова ние нямаме производство на плодове и зеленчуци и затова не се вземат мерки от 20 години. Много по-лесно е да се договориш за комисионна с 5 огромни вносители, които вкарват по 1000 ТИРа в България, вместо с 18 хиляди производители на зеленчуци и плодове.

Тоест контрабандният е голяма пречка за производителите?
Този контрабанден внос оказва потискащо влияние на производството на зеленчуци и плодове. След като ти виждаш, че някой отвън продава на по-ниска цена собствената си стока, не защото е по-добър производител от теб, а просто защото е играч и дели с всички по веригата. А ти стоиш като теле пред една бариера и чакаш да се вдигне, а тя не се вдига - просто фалираш…
Всеки в България, който произвежда и продава законно, е теле, застанало пред бариера в полето! Стоката ни е неконкурентна на нашия пазар.
В България производството на зеленчуци и плодове, спрямо ДДС , се дели на две - едните продават с ДДС и фактура, другите са без ДДС и фактура.

Вие споменахте по-рано, че около 60% от производителите са в сивата икономика. Това е сериозен процент…
Така е - да! Защото така се продава по-лесно, по-бързо и с по-голяма печалба. Държавата губи огромни пари от това. Печели обаче купувачът, защото купува на по-ниска цена. Но тук държавата я няма…

А смятате ли, че ако се намали ДДС, тези субекти ще излязат от сивия сектор?
Да, защото те няма какво да загубят. 20% са много пари. Производството на зеленчуци и плодове в България се оценява на около 200 млн.лв. ДДС-то е 100 млн.лв. Не е ли по-добре тези 100 млн. да си ги прибереш в джоба, вместо да ги даваш на държавата? И те се възползват.
С намаляване на ДДС ще се увеличи производството - това е третият ни аргумент. В момента българските плодове и зеленчуци са едва 20% от всичко, което се потребява. 80% е внос. По-ниското ДДС неимоверно ще доведе до увеличаване на декарите със зеленчуци плодове в България.
Ако приемем, че ДДС за храните стане 5%, с 15% ще се намали цената, на която потребителите ще купуват плодове и зеленчуци. Ще подобрят имунната си система и ще има по-малко разпространение на COVID-19.


Подкрепа от месопреработвателния бранш

"По-ниска ставка на ДДС за храните ще помогне на бизнеса и ще го изсветли до голяма степен. Сивият сектор ще изчезне, ще има и спад в цените и по-високо потребление. Ето защо месопреработвателите подкрепят искането за по-нисък ДДС за храните. Дълги години от АМБ сме провеждали срещи с министрите на финансите и икономиката. Според тях по-ниско ДДС няма как да се приложи в момента. Това е и причината да искаме среща с премиера и да подкрепим инициативата на производителите на плодове и зеленчуци", каза пред Село Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.


Пълния текст на писмото можете да прочетете тук:

“До
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Министерски съвет на Република България
Копие: Министъра на земеделието, храните и горите
Копие: Министъра на финансите
Копие: Министъра на здравеопазването
Копие: Български електронни и печатни медии
 
ОТНОСНО: СРЕЩА ЗА ДДС ЗА ХРАНИТЕ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Настоящото писмо е продиктувано от възмущението на гилдията която представляваме – производителите на плодове и зеленчуци в България.
От 2000г. досега ежегодно сме поставяли въпроса за високия процент на ДДС на плодовете и зеленчуците - най-масово консумираните храни в България, които са били емблемата на България от векове, предвид традициите и климатичните условия у нас.
Ставката от 20% на ДДС за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители на храни, в това число на плодовете и зеленчуците в сравнение с внасяната от ЕС и трети страни, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано без ДДС /често без документ и без проверка от БАБХ за безопасност/, което доведе до унищожаване на сектора и производителите на плодове и зеленчуци през последните 20 год.
 
Като последица от високия процент на ДДС, неадекватната Обща селскостопанска политика – ОСП, прилагана в България след 2007 г., стотици хиляди хора от селските райони напуснаха страната и станаха сезонни работници – наемници в старите държави членки на ЕС, създавайки национален доход и брутна добавена стойност за чужди държави, защото там могат да им плащат по-високи заплати.
 
През 2019 се появи лъч на надежда, когато министър Танева каза, че води разговори с финансовия министър за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците. Следва да се има предвид обаче, че съгласно Европейските директиви, обратното начисляване е неприложимо в случая, т. к. плодовете и зеленчуците могат да се продават в непреработен вид на краен потребител, както и че такава практика няма в нито една страна членка. Правилно е да се обсъжда и съответно аргументира намалението на ДДС за храните например на 3% или 5 % , в частност за сектор плодове и зеленчуци, който е особено уязвим.
 
Но за наше огромно разочарование, миналата седмица министър Танева ни попари с новината, че трябва „ДА ЗАБРАВИМ“, защото министър Горанов е казал, че е изключено в тази тежка ситуация да се намалява ДДС за каквото и да било или да се приложи обратното начисляване на ДДС.
 
Уважаеми господин Премиер,
Ние представителите на неправителствени организации от сектор производство на храни настояваме за среща с Вас и в пряк разговор да изложим нашите мотиви и доказателства за ползите от намаляване на ДДС, както в икономически аспект, така и в здравословен, като сме убедени, че намаляването на ставката няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и така и нелоялната конкуренция оказвана върху легалните производители!
 
Приветстваме инициативата Ви за намаляване ДДС на 9 % за ресторантьорството, но не можем да приемем факта - ние ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ да им доставяме продуктите си с 20 % ДДС, а те да се възползват от намалената ставка за сметка на нас, хората които с къртовски труд работим на полето и произвеждаме първичния хранителен продукт, внасяме осигуровки и налози в хазната.
 
Да, сектор „Туризъм“, в т. ч. и ресторантьорство е важен за България, той е важен и за нас, защото те са наши клиенти. Чрез тях правим и реклама на нашата вкусна и здравословна храна, но считаме, че за да е продаваем и предпочитан продуктът им е задължително намалената ставка на ДДС да се приложи и за основните земеделски суровини и крайни продукти от преработката им. Тогава ще има увеличение на приходите от ДДС в бюджета. Ако това не се случи, ресторантьорството или ще търси всеки месец ДДС за възстановяване или няма да отчита реалните си покупки на хранителни стоки, т.е. ще наблюдаваме нов сценарий…..
 
Г-н Премиер,
 
Предвид всичко гореизложено най-учтиво Ви молим и настояваме за лична среща с Вас на представителите на асоциациите на производители и преработватели на храни, подкрепили това обръщение във възможно най-кратък срок!
 
Гр. София С уважение:
14.05.2020г.
 
Подкрепено от:
АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР
АСОЦИАЦИЯ НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ
АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ
ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ОРАНЖЕРИЙНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ СЪЮЗ НА ХЛЕБАРИТЕ И СЛАДКАРИТЕ
НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГОВЕДОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ
НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА МЛАДИТЕ ФЕРМЕРИ В БЪЛГАРИЯ
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА“
СДРУЖЕНИЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА РАСТИТЕЛНИ МАСЛА И МАСЛОПРОДУКТИ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕЛНИЧАРИ
СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИТЕ
СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА ОРИЗОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
СЪЮЗ ПО ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ КЪМ ФНТС
ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО


© 2020 Село - Selo.BG

 • InteliFresh 2020
  01.02.2020 г.
  13856
  Обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и мляко - най-рано след година
  Обратното начисляване на ДДС за секторите Плодове и зеленчуци и сурово мляко отново излезе на дневен ред по време на форума InteliFresh 2020 . Димитър Рачев от Съюза на Дунавските овощари , който...
  Виж повече
 • български пипер
  19.09.2019 г.
  25172
  Георги Василев: Вносът на пипер в България е 6 пъти по-голям от произведения у нас
  Вносът на пипер в България е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната, каза пред БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“. „Дотук я докарахме с много...
  Виж повече