Търсене

По-високи мита за внос на царевица, сорго и ръж в Европейския съюз

07.05.2020 г.
8361
Трайно ниските цени на царевицата в световен мащаб и изобилието от доставки доведоха до второ актуализиране на вносни мита от страна на Европейската комисия. Както Село писа автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита бе задействан на 27 април, като определеното мито за внос на царевица, сорго и ръж беше 5,27 евро на тон. Новото изчисление на митото е в размер на 10,40 евро на тон.

Вносните мита в сектора на зърнените култури са в сила от 5 май 2020 г., след публикуването им в официалния вестник на Европейския съюз.

Преработената тарифа се изчислява в съответствие с Регламент 642/2010 на ЕС, съобщава Еврокомисията. В него се обяснява, че митото за внос на трите зърнени култури се основава на разликата между  европейска референтна цена и световната референтна стойност за царевицата - американската цена (която, освен цената на царевицата, включва застраховки и товар на пристанището в Ротердам. 

Сривът на цените на петрола доведе до спад в търсенето на биоетанол в САЩ, както и до по-ниски разходи за превоз. Освен това се очаква рекордна реколта от царевица за 2020/2021 г. на световно ниво. Комбинацията от тези фактори доведе до пазарни цени на царевицата в САЩ за пристанище Ротердам на 146,63 евро за тон.


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • царевица
  28.04.2020 г.
  8178
  ЕК задейства механизъм за вносни мита на царевица, ръж и сорго
  Европейската комисия задейства автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита върху царевица, сорго и ръж. Това се налага заради повишеното предлагане и ниските цени в световен мащаб. Размерът на...
  Виж повече