Меню

По-висока реколта от лавандула отчитат земеделци в Добричко

22.07.2019 г.
3203
Реколтата от лавандула в Добружда тази година е по-добра от предходната, отчитат земеделци от региона. Макар, че площите с етерично-маслената култура се повишиха рязко през последните 3 години, което представлява риск за изкупните цени, то все пак земеделците я предпочитат все повече както заради нуждата от диференциране на отглежданите култури, така и заради готовия пазар на местно ниво - главно от новото предприятие Есетере България, изградено с американска инвестиция, което изкупува суровината.

Земеделските производители прибират по 643 килограма от декар при 525 килограма миналото лято, съобщават от областната дирекция "Земеделие". Рекордьори в производството са стопаните в община Генерал Тошево, където средният добив достига 720 килограма.

През тази стопанска година и площите с маслодайната култура в региона са почти двойно по-големи - близо 72 300 декара като вече са ожънати около 54 400 декара. Общо за дестилериите досега са осигурени 34 970 тона лавандула, от които ще бъде добито масло за козметичната индустрия.

В Добричкия регион продължава тенденцията на увеличаване на производството на лавандула през последните няколко години като - за сравнение, през 2016-а реколтата бе добита от едва 7000 декара, припомнят от областната дирекция "Земеделие".

Производството на лавандула нарастна пре зизминалата година с рекордните  41.8% само за година с произведени над 27 659 тона лавандулов цвят, което нарежда страната ни на първо място в Света по производство на лавандула. 

Сигурният пазар за изкупуване с експортна насоченост и преработка, както и сравнително стабилните цени на лавнадулата са сред основните причини все повече земеделци да отглеждат лавандула. Площите с лавандула през изминалата година се увеличават с 28.3% спрямо година по-рано.Друга причина за интересът към отглеждане на лавандула е в сравнително високата доходност от декар земеделска земя и относително малкият размер на нужната инвестиция в трактор и земеделска техника.

Добрите данни в производството на етерично-маслени култури сочат и друга позитивна тенденция: производството на маслодайна роза се е увеличило с 43.1% до 12 756 тона, а средният добив с 22.1%. При отглеждането на маточина площите също се увеличават - от 1096 хектара през 2016, до 2740 хектара през 2017-а година и близо 2900 кехтара през 2018.

© Село - Професионалистите в агробизнеса