Меню

Почвените влагозапаси при есенниците остават необичайно ниски за сезона

24.01.2020 г.
8938
Динамично време, с необичайно високи за сезона температури ще определя агрометеорологичните условия до края на месец януари прогнозират от НИМХ.  

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона. В края на второто десетдневие на януари на места в източните райони (Разград, Сливен) нивото влагозапасите в 50 и 100 см слой бе под 60% от ППВ, съобщава агрометеорологът Дукена Жолева.

Заради наднормените температури, есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15°С, средноденонощните – ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

На тези наднормени температури ще реагират предимно изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2 лист. Значителна част от пшеницата прекрати есенната си вегетация във фаза трети лист и братене.  

През повечето дни от периода условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При овощните култури успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни -  унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cм. от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез - дезинфекцират.  

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

  агропрогноза
  25.10.2019 г.
  114684
  Агропрогноза: Заради сушата, дефицитът на влага при посевите ще се задълбочи  
  В периода от 25 до 31 октомври агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време, което ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви, сочи прогнозата на Дукена...
  Виж повече