Меню

Потвърдиха зараза с АЧС до Пловдив и Велико Търново

31.07.2019 г.
2097
На територията на област Пловдив има първоначална проба с положителен резултат за Африканска чума по свинете /АЧС/ от две отстреляни диви прасета, до утре се очаква да излязат окончателните резултати. Това е информирал директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков.

Кметовете на общини и малки населени места трябва да информират населението в обозначените зони и да предоставят точна информация за отглежданите животни в така наречения "заден двор". За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20-километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това кметовете на общини в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

В срок до 2 август трябва да бъдат предприети мерки за доброволно зануляване на поголовието в личните стопанства, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта.

Ветеринарните власти във Велико Търново имат съмнения за африканска чума по свинете в най-големия свинекомплекс в областта, който се намира в свищовското село Българско Сливово.

Проба в частна лаборатория в Русе е дала положителен резултат за заболяването при животните в промишлената свинеферма в Българско Сливово, където се отглеждат близо 20 000 прасета, съобщи за „Хоризонт“ директорът на Областната агенция по храните д-р Станимир Спасов.


„Имаме съмнения, но чакаме окончателни резултати. Българско Сливово - едва ли има на друго място, където да се спазват такива мерки за био сигурност“, каза той.


Собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров коментира:

„Рано е да се каже. Ако наистина сме болни, ще унищожим животните“.


Другият промишлен свинекомплекс във Великотърновско е в Лясковец. Там се отглеждат близо 3000 прасета и собствениците са започнали да ги колят, посочи д-р Станимир Спасов и поясни, че в областта драстично намаляват животните в стопанствата тип „заден двор“, защото домакинствата са предприели мерки да ги унищожат превантивно.

  АЧС - далавери - внос - агро политика
  29.07.2019 г.
  53492
  Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?
  Макар Африканската чума по свинете (АЧС) да си има своята история на произход, все повече се заговаря за това, че вирусът е разпространен умишлено в България и Румъния с цел елиминирането на двете страни...
  Виж повече
  EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  18067
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) мълчи за разпространението на Африканска чума по свинете ( АЧС ) в България. Проверка на Село в официалния сайт на организацията - efsa.europa.eu ,...
  Виж повече
  заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  29080
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Заразата с АЧС най-вероятно е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи и хранителни добавки от западна Европа. Това съобщиха за Село експерти в сферата на сигурността, запознати в детайли с...
  Виж повече
  африканска чума
  17.07.2019 г.
  3600
  С всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума
  Буквално с всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума по свинете (АЧС) и както Село писа още миналата седмица - служителите на БАБХ на практика на са в състояние да регистрират и отразяват...
  Виж повече