Меню

Поредна схема на чуждите търговски вериги убива родното производство на ябълки

24.09.2019 г.
34168
Поредна схема на чуждите търговски вериги за големи печалби и осигуряване на пазар на произведената в Западна Европа аграрна продукция убива родното производство в българските села. Този път на прицел е българското овощарство и производството на ябълки, посочва АгроКлуб.

Оказва се така, че хипермаркетите в момента са пълни с ябълки внос от Италия, Полша и Гърция, които не отговарят на стандартите за консумация, тъй като са сортове предназначени за преработвателните предприятия, но се продават у нас за десертна консумация. Някои от търговците ги смесват по рафтовете, като слагат по няколко български ябълки - за цвят.

Аграрният консултант и производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев заяви, че това са ябълки за преработка с калибър под 65 мм и то на цена 4 лв./ килограм! В същото време родната българска ябълка, клас 1, с диаметър над 75 мм, се предлагаме на едро цена 1-1,30 лв./кг, което означава цена на дребно максимум 2 лв. Това е 2 пъти по-евтино от тази италианската, но не се поръчва от картелно организираната търговия на чуждите търговски вериги. 

Защо се получава така?
Докато хладилниците в Западна Eвропа не се изпразнят, за да се подготвят за новата реколта, българска ябълка масова на българския пазар няма да се появи. Това ще стане някъде след 15-20 дни, когато ще се види масово на пазара и родното производство.

Вносните ябълки се пръскат до 20 пъти. Пазарувайте от фермерски пазари и от селата!

На въпрос на водещият, на какви цени влиза тази ябълка у нас, за да се продава за 4 лв?, Красимир Кумчев даде пример с полската ябълка: 

Да вземем за пример полската ябълка, която  влиза у нас на 30-40 ст./кг.,и се продава за 2 лв. Та питаме в задачата, как полският колега може да си позволи да я внесе за 30-40 ст., като в стойността на доставката влизат и опаковката, и транспорта. В това няма никаква икономическа логика. За мен това е целенасочена политика да се смачка българския производител. Всяка година лостовете за натиск върху родния производител се променят. Аз се занимавам със земеделие повече от 30 години и съм един от малкото българи, произвели най-много ябълки и на база опита си споделям тези мои наблюдения.


Всичко това води до драстично намаляване на производството на ябълки у нас.
Само допреди 10 години, производството на ябълки е заемало 35% от производството на всички плодове, в момента е едва 12 %. Налице са вече и примери за дългогодишни производители на плодове и зеленчуци, които прекратяват работа, като нашия колега от Мало Конаре. Той прекрати производството на розов домат и напуска държавата. Това са симптоми, които едно управление трябва да усеща.

Именно затова се нуждаем от изцяло нова аграрна политика, заяви Красимир Кумчев  и тя трябва да се инициира от държавата в лицето на Министерството на земеделието на храните (МЗХГ).

Красимир Кумчев даде и три примера за сравнение за такъв тип политика провеждана в други близки на нас страни и страни членки на ЕС:

Холандия - три пъти по малка като територия на нас държава, вторият най-голям износител на храни за света. Стандартът го знаем - висок.

Румъния - Преди две години задължиха чуждите вериги, които оперират на техния пазар, да предлагат минимум 50% храни румънско производство. В момента са направили анализ, чиито резултати не са ги задоволили като резултат и в началота на тази година са предприели следваща стъпка.

Изграждат 60 хипермаркета на  територията на цялата страна, в която ще се предлага само румънска стока.
Унгария - информация от преди 20-тина дена, започват инвестиции в размер на 1 млрд. евро за оранжерии, които те наричат тунели за производство на домати и пипер. Очакванията им са след като заработи тази инвестиция и очакванията им са след като завършат тази инвестиция, износът им да достигне 10 млрд евро.

Въпросът е какво пречи на нашата държава да приложи последните два примера следва да отговорят тези, които управляват сектора. Защо държавата не предприема подобен род мерки за подкрепа на родното производство?

Красимир Кумчев заяви, че има решение и за субсидиите по схема, която е патентована от него преди 6 години и която изцяло си служи с икономически лостове. Тази методика е представена пред сектора и е предлагана на 3 правителства.
Субсидирането е и причината на трапезата да ядем над 80% вносни плодове и зеленчуци, заяви още Кумчев. 
Ние имаме един добре развит сектор зърнопроизводство, благодарение на субсидиите. Аз винаги съм заявявал, че субсидирането за този сектор трябва да продължи, тъй като вече сме регионална сила в това направление. Същият обаче модел трябва да се пренесе в овощарството, зеленчукопрозводството и месото.

 

  ябълки
  21.09.2019 г.
  50721
  Вносните ябълки се пръскат до 20 пъти. Пазарувайте от фермерски пазари и от селата!
  Българите, които нямат села, не са си запазили земите или нямат близки, които да им дадат (продадат) истински български ябълки, тази година ще ядат вносни такива, сочат експерти в овощарството....
  Виж повече
  магарета
  04.09.2019 г.
  10374
  Швейцарци плащат за магарета в България, а българите чакат евро-просия от субсидии!
  През последните години в България се реализираха какви ли не проекти в селата - като се започне от най-корупционните проекти за изграждане на Местни инициативни групи (МИГ) и се стигне до всевъзможни видове...
  Виж повече
  Здравец Хайтов - син на Николай Хайтов
  14.12.2019 г.
  20878
  Николай Хайтов: Изтървем ли селото, изтървали сме България!
  „Изтървем ли селото, изтървали сме България! Изтървем ли България, изтървали сме всичко!” – това са думите на писателя Николай Хайтов, чиято стогодишнина от рождението отбелязваме тази есен. По този повод се...
  Виж повече
  Заради ОСП само за 1 година в България са фалирали 3455 фермера
  27.11.2018 г.
  24634
  Заради ОСП само за 1 година в България са фалирали 3455 фермера
  Налаганата европейска аграрна политика у нас изкара само за 1 година 3455 фермера извън сектора. Много хора задават въпроси свързани с обезлюдяването на селата. Една от основните причини за това е...
  Виж повече
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  05.11.2018 г.
  15606
  Защо европейската ОСП е вредна за селата и как дисбалансира аграрния сектор?
  Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз е счупена , както по логика, така и по актуалност на бързо променящите се геополитически и глобални ситуации. През последните месеци се...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете