Меню

Пореден протест с искане за затваряне на кариерата край село Белащица (ВИДЕО)

07.09.2021 г.
1342
Жителите на пловдивското село Белащица и околните села от Родопската яка на община "Родопи", област Пловдив излязоха на поредния си протест с искане за затваряне на каменната кариера край село Белащица. Протестът бе предшестван от митинг в центъра на селото, на който организаторите, ИК "Стоп на кариерите в Белащица", припомниха както проблемите, които създава кариерата, така и стъпките на хората за нейното закриване.

Те настояват държавата, чрез своите ресорни министерства, да реши категорично, че територията на находище "Белащица" няма да бъде преотстъпвана повече за добив на инертни материали и кариерата с площ близо 530 декара ще бъде затворена след изтичане на договора на "Европейски пътища" АД през февруари 2022 г. Договорът на другия концесионер, добивал на нейна територия, "Холсим кариерни материали" АД изтече на през февруари тази година.


Протестите бяха подновени след новината, че са в ход процедурите по удължаване на договорите на "Холсим кариерни материали" АД и "Европейски пътища" АД за съответно 15 и 25 години. Според жителите на селата от района добиването на инертни материали унищожава огромни територии от Родопа планина и сипят прах чрез мощни взривове, които буквално са на метри от къщите на село Белащица.

Повече от три години заинтересованата общественост се противопоставя с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив на инертни материали в находище "Белащица", Община "Родопи", Пловдивска област, припомни за БТА Павел Гимишев от Инициативния комитет. По думите му в резултат на тези усилия е завишен контролът по концесионната дейност, получили са разбиране и съдействие от страна на органите за местно самоуправление и Областната управа и почти една година, след временното спиране на дейностите на кариерата, се радват на чист въздух и спокойствие от взривове и шум.

След митинга се организира протестно шествие, в което се включиха над 200 автомобила. Колоната потегли от село Белащица и премина през няколко населени места засегнати от дейността на кариерата.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете