Меню

Пореден протест събира жителите на пловдивското село Труд заради обгазяване

06.07.2020 г.
2197
Пореден протест на жителите на пловдивското село Труд заради обгазяване от близката биогаз инсталация ще се проведе на 9-и Юли от 18:30 часа, на сборен пункт при чешма Гергана.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години, припомнят организаторите на протеста.

Организаторите, сдружение "Бъдеще за село Труд", са изпратили покана за участие в протеста на всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, на всички народни представители от област Пловдив, на областна администрация Пловдив, Ръководството на община Марица и общински съвет на община Марица, Движение "Изправи се бг" и до всички ресорни институции. Под мотото "Търпението се изчерпа", протестиращите ще очакват всички поканени лица, включително и тези отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Исканията на протестиращите ще бъдат оповестени на извънредна пресконференция, която ще бъде дадена в пресцентъра на БТА Пловдив във вторник, 7 юли, от 10:00 часа - от председателя на сдружение "Бъдеще за село Труд" Галина Тошева и съпредседателя Станимир Тончев.

След като няколко години Сдружение “Бъдеще за село Труд”  и инициативните комитети от Нова Загора и Царевец се бориха сами и без помощта на нито една българска институция срещу миризмите и замърсяванията причинени от дейността на централите за производство на топло и електроенергия от биомаса, днес европейския парламент единодушно реши да се намеси и защити живота и здравето на засегнатите населени места, съобщават от сдружение "Бъдеще за село Труд".Оплакванията са от няколко години- откак в близост до населените места бяха построени биоцентралите. Въпреки протестите, нищо не се промени през това време.  Европейската комисия е единствен орган, който може да въздейства с реални предписания и действия, включително да затвори централите за биомаса. Това се случва посредством изпращане на комисари на мисия, която ще установи защо съществуват тези проблеми на експертно равнище и ще се наложат мерки за преодоляване на проблемите. В Европа след мисии на комисари на комисията по петиции са затворени няколко подобни инсталации. 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете