Меню

Пореден провал на Агенцията за борба с градушките - стотици села са с унищожена реколта (СНИМКИ)

12.06.2024 г.
1473
Днес 12 юни 2024 г. големи части от областите Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Сливен бяха засегнати от разрушителна градушка, която причини огромни щети на земеделието, фамилните стопанства и градини, автомобилите и имотите. Въпреки осигурените бюджети, които Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) получава, нейните служители за пореден път проспаха защитата на земеделските площи, оставяйки множеството стопани без никаква защита и техният труд бе разрушен от падналата огромна градушка, която дори публичните международни сайтове за аларми срещу градушки - показаха, че ще се случи.

Провалът на ИАБГ е очевиден и критиката към нейната дейност е неизбежна. Първото и най-очевидно притеснение е липсата на ефективност и координация в действията на агенцията. Как може една институция, чиято основна мисия е да предпазва земеделските производители от градушки, да позволи за пореден път такава катастрофа да се случи?

Вече сме свикнали всяка година да чуваме, че наличните системи за ранно предупреждение и превенция са или остарели, или напълно неефективни. Традиционното оправдание за липса на адекватно финансиране и ресурсна подкрепа за ИАБГ също би следвало да е решено след огромните щети от градушки в Пловдивско миналата и по-миналата година. Тук възниква въпросът: къде са насочени средствата, които би трябвало да осигурят защита на земеделските производители? Корупция или просто лошо управление – причините трябва да бъдат задължително разследвани.

На фона на тези провали, загубите за земеделието са огромни. Фамилните стопанства, които разчитат на своите реколти за прехраната и доходите си, са тежко засегнати. Освен това, щетите по автомобилите и имотите в засегнатите области са значителни, допълнително влошавайки положението на местното население.

Липсата на адекватна координация между ИАБГ и другите ресорни отговорни служби, като Министерството на земеделието, Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), допълнително утежнява ситуацията. Време е за спешни реформи и отговорност от страна на отговорните лица, за да се предотвратят повтарящите се всяка година загуби заради градушки.

Междувременно кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов свика спешно кризисния щаб за създаване на необходимата организация за отстраняване на щетите от градушката и бурята над Велико Търново и съседните села. 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете