Меню

Пореден европейски позор - ЕК одобри 3 нови сорта ГМО царевица

Европейската комисия издаде лиценз за употребата на три нови сорта генномодифицирана (ГМО) царевица и удължи разрешителното за четвърти сорт. 

Когато животни като крави, свине или пилета консумират ГМО царевица като фураж, потенциалният ефект от ГМО върху тях и в цялата хранителна верига (като мляко, месо или яйца) е изключително опасен и води до промени в структурата на ДНК и кръвта у хората като крайни потребители.

Към момента няма достатъчно и категорични изследвания, които да докажат дългосрочната безопасност на ГМО фуражите за животните, които ги консумират, и за хората, които по-късно консумират тези животни или техните продукти, което означава, че ЕК обслужва корпоративни интереси и най-вероятно разрешителните идват като резултат от огромни корупционни и лоби-схеми.

Въпреки че се твърди, че ГМО царевицата може да бъде устойчива на определени насекоми, има опасност тези насекоми да развият съпротива, което в крайна сметка може да прави проблема по-труден за решаване. 

Икономическите последици за фермерите ги водят в зависимост от големи корпорации за доставка на ГМО семена и съпътстващите химикали, което 100% ще увеличи тяхната икономическа уязвимост. Освен това се засягат и етични въпроси, по отношение на промените в ГМО структурата на растенията.

Има опасения, че ГМО гени могат да се прехвърлят на други растения чрез опрашване, което би могло да има неизвестни последици за екосистемата. Освен това някои ГМО растения изискват повече химикали, което води до тежки отрицателни последици за околната среда.

Като цяло, много хора се противопоставят на ГМО не само поради конкретни научни опасения, но и поради етични, екологични и икономически причини.

В секретните лаборатории, далеч от очите на обикновените хора, алчни учени работят непрекъснато за печалбите на техните корпорации, експериментирайки със същността на живота. ГМО - генетично модифицираните организми, са резултат от тази работа, където човешките ръце, докосвайки природните закони, се опитват да пренапишат генетичния код. Представете си създание, което изглежда като обикновено растение или животно, но в дълбините на неговата ДНК има частици, които никога не са били предназначени да бъдат там. Това е свят, където хората играят ролята на богове, променяйки основните блокове на живота в опит да контролират природата. Но какви са последствията от тази игра с огъня?

Тъмните коридори на лабораториите са пълни с тайни, а ГМО създанията са тяхните зловещи продукти. Някои от тях са създадени, за да издържат на най-суровите условия, докато други са модифицирани, за да произвеждат токсини, за да отблъскват вредители. Но какво ще се случи, ако тези ГМО избягат от контрола на човека? Може би ще предизвикат невъобразим хаос в природната среда, замествайки автохтонните видове и нарушавайки естествените хранителни вериги.

Тъмният свят на ГМО е пълен с неизвестни. Ние, хората, сме като деца, играещи се с кибритени клечки в близост до барут. И въпреки че обещанията за по-големи реколти и устойчиви растения звучат обещаващо, трябва да се питаме: на каква цена?

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете