Меню

Под мотото “Среща на елита” започва животновъдното изложение в Сливен

11.10.2019 г.
102470
Под мотото “Среща на елита” се провежда тази година 15-тото Национално животновъдно изложение в Сливен днес и утре. Събитието се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите. Участие в него ще вземат над 600 елитни български животни, представляващи говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. На изложението могат да се видят още българско овчарско куче, както и представители на зайците и домашните птици. Провежда се и голям фермерски пазар.

15-тото Национално животновъдно изложение ще бъде официално открито на 12 октомври (събота) от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Сформират Национален отбор по транжиране 
За първи път страната ни ще сформира национален отбор по транжиране на месо, който да участва на Световното първенство по транжиране и обезкостяване в Сакраменто, САЩ през 2020 г. Най-добрите транжори в страната ще покажат уменията си по време на 15-тото Национално животновъдно изложение Сливен 2019. Над 17 участника ще се борят за едно от шестте места за влизане в националния отбор.
Състезанието ще се проведе в четири категории: транжиране и обезкостяване на агнешко, пилешко, говеждо и свинско месо. За целта организаторите от Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) ще изградят специална шатра, която да осигури необходимите хигиенни и ветеринарно-санитарни условия за провеждане на надпреварата.
Всички гости на изложението ще могат да наблюдават състезанието, което ще започне в 10,30 часа на 12 октомври, както и да опитат от вече транжираните късове месо, които ще бъдат приготвени от майстор-готвача на отбора.
Традиционни и иновативни месни продукти ще представят малки и средни месопреработвателни фирми.
 
Детско жури ще избира шампиони на изложението

Специални оценителни комисии, съставени от ученици от 1 до 4 клас от различни училища от Сливен, ще изберат свои шампиони от различните видове и породи по време на петнадесетото юбилейно Национално животновъдно изложение Сливен 2019. Детското жури ще даде своите оценки в първия ден на изложението на 11 октомври. Шампиони ще бъдат излъчени в пет категории – говеда, биволи, овце, кози и коне, които ще получат специални грамоти.

През тази година Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), която е организатор на изложението, иска да отдели специално внимание на най-малките. За целта експерти на ИАСРЖ ще запознаят малчуганите с различните видове и породи, като им разкажат любопитни факти от за живота и отглеждането на животните.

И през двата дни на изложението гостите могат да разгледат и специалната детска изложба „Животните на България“, в която се включиха над 50 ученици от сливенски училища. Всички художници ще получат грамоти и награди, а най-добрите 12 рисунки ще бъдат публикувани в интернет сайта и фейсбук страницата на агенцията.


Очаквайте видео и новини от събитието в Село!
 

  изложение Сливен 2019
  07.10.2019 г.
  90659
  Националното изложение по животновъдство в Сливен ще покаже над 600 животни
  Национално изложение по животновъдство в Сливен 2019 ще се проведе на 11 и 12 октомври. 15-то издание на традиционното събитие ще покаже над 600 животни - овце, кози, говеда, биволи и коне, съобщиха за Село...
  Виж повече