Търсене

Подготвят нови кризисни мерки в помощ на винопроизводителите

18.05.2020 г.
8374
Нови кризисни мерки за производителите на вино подготвя министерството на земеделието, храните и горите за засегнатите от коронавирус епидемията представители на сектора.

Мерките „Дестилация на вино в случай на криза“ и „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ за подпомагане в лозаро-винарския сектор, ще се предоставят на винарски предприятия, организации на производители на вино, асоциации на двaма или повече производители и дестилерии. 

По мярка „Дестилация на вино в случай на криза“ алкохолът от дестилацията трябва да се използва за промишлени, дезинфекционни, фармацевтични или енергийни цели. Допустимите за подпомагане са само разходите за транспорт на виното до дестилерии и за дестилация на това вино. 

По мярка „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ подпомагането е за временно съхранение на определени количества вино с цел оттеглянето му от пазара, което ще позволи постепенно да се възстанови неговата икономическата жизнеспособност.

Преди дни беше отворена за прием друга кризисна мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по Националната лозаро-винарска програма. Мерките са одобрени за прилагане в сектора през 2020 г.,в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически оператори.

© 2020 Село - Selo.BG

 • Винария 2020
  19.02.2020 г.
  9071
  Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!
  Коронавирусът попречи тази година на България да удвои количествата на изнесено вино за Китай. Това каза по време на Винария изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж....
  Виж повече
 • лозя
  15.05.2020 г.
  8647
  Отвориха нова мярка за лозарите - Събиране на реколта на зелено
  Приемът на заявления по мярката за Събиране на реколта на зелено по Лозаро-винарската програма започва от днес, 15 април, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Наредба № 6 за условията и...
  Виж повече