Меню

Повечето от фалшивите къщи за гости с евросубсидии остават незасегнати от съдебните дела на ДФЗ

08.06.2021 г.
1496 1
Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) е спечелил само 20 дела по скандалните проекти с фалшиви къщи за гости, които вече са приключени на окончателна фаза във Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи за Синор.бг изпълнителният директор на фонда Васил Грудев по повод отчета, който ведомството ще представи на служебния министър на земеделието Христо Бозуков.

При встъпването си на поста през 2019 годи предишният министър на земеделието Десислава Танева поде поредната кампания с проверки на 295 къщите за гости, които се проведоха съвместно с НАП и трябваше да докажат колко от тях са фалшиви и колко реално действащи. Парата около тези проверки обаче остана в свирката, защото след гръмкото обявяване на инспекциите последва странно мълчание, продължило почти две години.

Тогава беше обявено, че субсидията, която държавата ще си търси от нарушителите, е за 46,4 млн. лв.
Именно затова потърсихме Грудев за коментар, който обясни, че от 140-те дела, заведени срещу потенциалните нарушители, досега юристите на фонда са спечелили 20, като те са с предварително изпълнение и са дадени на НАП за събиране. Затова липсва всякаква яснота каква част от раздадените милиони на „къщи за тъщи” държавата си е възстановила.

При останалите 120 дела, които са на различен етап от съдебната процедура, Грудев посочи, че фондът има сериозен успех, като припомни, че продължителността при някои от тях е между една и две години. При делата на първа инстанция съотношението в доказване на вината е 80 към 20 в полза на държавата, обясни още Грудев. Много скоро фондът ще има информация и за делата, спечелени на втора инстанция, но разбира се с уточнението, че съдът като независима институция има последната дума, обясни още шефът на ДФЗ.

Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете