Меню

Пламен Владимиров: JCB e нашият лидер при товарачите (ВИДЕО)

Пламен Владимиров обработва 22 000 дка. земя в региона на Видин. Отглежда пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Стопанството работи с телескопичен товарач JCB Loadall 541.70

Вижте предимствата на товарачите JCB отчетени при работата в неговото стопанство, които той сподели с нас в един откровен разговор:Едно голямо стопанство има сериозна обезпеченост на машинния парк. На какви машини сте заложили?
Като цяло това е вярно. Ние се стараем откъм машини да сме с лидерите. Винаги използваме нова и съвременна техника и вярваме, че бъдещето на едно модерно земеделие е свързано с хубави машини. Залагаме на почти всички марки, не сме фенове точно на определена марка. Една от водещите марки в нашата база е JCB на тема товарачи. Определено това са ни лидерите.

Защо се спряхте на тях?
Пробвахме и други марки, както обикновено искаме да опитаме нещо ново. Закупихме си първото JCB преди около 5-6 години. Останахме изключително доволни. Основната причина беше, че вносител на JCB - Оптиком, са в много добри работни отношения с нас. Решихме да пробваме. Опитът се оказа успешен, въпреки че другата машина, която карахме, беше коренно различна и на всички оператори им беше трудно да свикнат. След това когато имаше нужда да се работ с машината - всички предпочитаха JCB. След това преди около година, година и половина закупихме още едно JCB.

Защо е важно в едно стопанство като вашето да се работи с високопроизводителни машини?
Изключително важно е машините да са високопроизводителни е за да можеш за кратко време да разбереш продукцията, да успееш да я съхраниш, да я обработи, да засееш всичко, трябва да се свърши в срокове. Има една поговорка - “Ден година храни” в земеделието. Това е самата истина.

Защо добрата инвестиция е важна при избора на една машина и трябва ли да отчитаме възвръщаемостта?
Като цяло в една машина основното и най-важно е производителността. Все пак една машина се купува заради това - да можеш да си свършиш работа за много кратко време. Но не маловажно е това, че след като мине периода, в който се използва, тя да има достатъчна остатъчна стойност - да има добра печалба реално. Амортизацията е по-надеждна - по-дълго време амортизация, по-голяма остатъчна стойност. Друго не маловажно е машината да се използва правилно, по предназначение. И не на последно място е, че операторите, които работят, трябва да знаят как да работят, за да можем да използваме пълния капацитет на машината. Също така изключително важен е сервиза, поддръжката, защото една машина, колкото и да е добра винаги има проблеми малки и по-големи, но ако съпорта не е на висота се обезсмисля качеството на машината. Поради тази причина ние се доверихме на Оптиком и JCB. Оказа се, че изборът ни е бил правилен.

Ползвали ли сте други марки товарачи в стопанството и как се представя JCB в сравнение с тях?
Да. След като закупихме JCB се уверихме в неговата работоспособност и предимства спрямо конкретната машина, която ни беше налична. Както вече споменах тя беше с друг тип на каране. При JCB производителността е много по-голяма. Също има възможност за по-бързо преместване от едната база на друга, тъй като имаме 2 бази. Поради това че ползва 6-степенна скоростна кутия. Транспортът е доста по-икономичен отколкото при другата марка. Товароподемността е много по-голяма и не на последно място е много важно, че с нея нямаме никакви проблеми. И да има някакви проблеми, те са малки - много е здрава машината. Много съм доволен.