Търсене

Пламен Ангелов, НЛВК: 550 лв. достигна себестойността на декар грозде (ВИДЕО)

24.02.2020 г.
8594 1
Себестойността от декар грозде за 2019 г. при някои гроздопроизводители достигна над 550 лв./дка, съобщи Пламен Ангелов, председател на Националната лозаро-винарската камара (НЛВК). Разходите по създаването на добра реколта от грозде са изключително сериозни и растат всяка една година. Културата изисква почти 100% ръчен труд, а субсидията за гроздопроизводителите от 30 лв./дка е абсолютно недостатъчна да покрие разходите им.

Предстои Лозаро-винарската камара да подготви декларация, в която да опише цялостната ситуация в сектор грозде и винопроизводство и заедно с държавните институции да се търсят решения.

Пред Село председателят на Камарата Пламен Ангелов обобщи основните важни точки за развитието лозаро-винарския сектор, които ще залегнат в декларацията.

“Искаме да чуем още веднъж потвърждението на държавата по отношение на промените в Закона за акцизите и данъчните складове и как ще се имплементира Наредбата за поставяне на видеонаблюдение в акцизните и данъчните складове, при производители на високоалкохолни напитки и тези, които притежават дестилационни съоръжения”.

Все по-затрудненото финансово положение на гроздопроизводителите в България е вторият акцент, за който ще се търси вниманието на министъра на земеделието Десислава Танева и екипа ѝ, посочи Пламен Ангелов. Липсата на финансови средства, с които те да оперират през годината, ниските цени в някои гроздобери - ще бъдат залегнати в декларацията на НЛВК.

В документа ще бъдат включени и текущите отношения между преработвателите и търговските вериги. “Всяка година търговските вериги увеличават своя пазарен дял. В същото време за производителите става все по трудно “да се съобразяваме с едностранните условия, които ни се налагат от веригите - или ги приемаме, или в случай, че не ги приемем, се отказваме да работим с тях. Това води до тежки финансово-икономически последици за операторите от нашия бранш”, подчерта Ангелов.

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 

 • грозде новини
  05.09.2019 г.
  2571
  Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!
  Сериозна криза в лозаро-винарския сектор притеснява производителите в Югоизточна България. Именно в този регион е съсредоточено 45% от производството на грозде и близо 60% от промишленото производство на...
  Виж повече