Търсене

Парламентът на Австрия въведе забрана за употребата на глифозат. У нас МЗХГ бие отбой по темата

09.06.2021 г.
16082
След два неуспешни опита през последните две години за пълна забрана на канцерогенния глифозат, австрийският парламент гласува с пълно мнозинство частична забрана на глифозат.

Това изменение на австрийския закон за агрохимикалите забранява използването на глифозат в така наречените „чувствителни“ зони и за лична употреба в частни имоти, предимно за изгаряне на затревени участъци.

Професионалната употреба на глифозат засега се запазва, включително повечето приложения в селското стопанство, остава разрешена.

За разлика от предишните си усилия за пълна забрана на веществото, Австрия не очаква възражения от страна на Комисията на ЕС срещу тази частична забрана.

Въпреки приетата с мнозинство частична забрана на глифозат, Австрия остава с намерението за пълна забрана на канцерогенния препарат, при първа възможност, когато на пазара се появи алтернатива на опасния химикал предизвикващ онкологични заболявания.

Припомняме, че немският химически и фармацевтичен гигант Байер (Bayer) съобщи, че е постигнал споразумение да изплати близо 11 милиарда долара на потребители на хербицида Раундъп (Roundup), който е на базата на глифозат. От години, десетки хиляди американци водят дела срещу компанията за това, че употребата на Раундъп е причина за раковите им заболявания. 

Компанията заяви, че споразумението за пестицида, създаден от дъщерното му дружество Монсанто (което Байер придоби през 2018 г.), включва около 125 000 заведени съдебни иска. Съгласно споразумението, Байер ще извърши плащане от 8,8 милиарда долара до 9,6 милиарда долара за решаване на настоящите съдебни спорове и 1,25 милиарда долара за решаване на потенциални бъдещи съдебни спорове, въпреки, че компанията продължава да поддържа тезата си, че Раундъп е безопасен за здравето, съобщава Асошиейтед прес.

Нови анализи на учени от САЩ доказват за пореден път, че пръскането с глифозат (известен в България с търговското име НАСА и др.) води до рак. 

Изследванията показват, че глифозатът предизвиква рак на черния дроб и значително уврежда мозъка, особено при децата и юношите. За това именно е и резкият брой увеличени случаи на рак сред млади фермери, пръскали с препарати на основата на глифозат.

Глифозатът оказва влияние и върху колоректалният рак, който се е увеличил с 51% сред фермерите в САЩ, пръскали с глифзат и не знаели за опасните странични ефекти. 

В наши дни излагането на глифозат засяга всички, а не само земеделските работници. Newsweek през 2016 г. съобщава, че светът е „застрашен глобално от пръскането с глифозат“

Проучванията са документирали нивата на глифозат в урината и кърмата на стотици американци. Проучването показва, че средните нива на метаболит на глифозат, наречен AMPA, са измерени приблизително 36 пъти по-високи през последните 10 години. Именно заради това в редица клинични проучвания се изследва връзката между чревната микробиота и колоректалния рак. Завършените проучвания вече доказват, че индивидите с колоректален рак „показват нестабилност в състава на чревните си бактериални общности в сравнение със здрави контроли“ и имат повишени нива на неблагоприятни бактериални видове. Няколко от тези видове проявяват „провъзпалителни и про-канцерогенни свойства, които впоследствие биха могли да окажат влияние върху колоректалната канцерогенеза.“ Всъщност изследователите предполагат, че измерването на тези популации от бактерии, които са извън удара, биха могли да имат „потенциална стойност като маркер на рак на дебелото черво. "

Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ. 
Железниците в България продължават да пръскат масово с канцерогенния хербицид глифозат. На практика нито една държавна институция не контролира тази дейност и не следи за последствията.

Хиляди литри от токсичния глифозат се изливат около ЖП релсите в цялата страна особено активно в летния сезон, с цел пълно унищожаване на растителността. Първите пръскания са започнали още в края на Април, а до края на лятото традиционно се правят по още 2 пръскания с глифозат.

Пръскането с глифозат е 100% канцерогенно и поради тази причина в цяла Европа са в ход инициативи за прекратяване на употребата му в земеделието и комуналната поддръжка. Според официални данни на Световната здравна организация (СЗО), глифозатът води до онкологични заболявания и най-често до образуването на тумори при фермери и служители, които са извършвали пръскане с него.

В България вече има многобройни примери за земеделци и трактористи, които умират средно от 3 до 5 години след като са имали контакт с глифозат при работа с пръскачки в земеделските полета. Същевременно в САЩ вече се водят хиляди съдебни дела от земеделци срещу най-големият производител на препарати на основата на глифозат - Монсанто, който бе придобит преди няколко години от немския концерн Байер. 

Ситуацията с безотговорната употреба на глифозат много наподобява поведението през 70-те години, когато в масовата практика се е използвал препаратът DDT - или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3. Стотици хиляди американци се разболяват от тежки болести на черния дроб и развиват тумори, след като масово през летния сезон се пръскат басейни с ДДТ.

Глифозата се оказа токсичен и за самата BAYER, която заяви, че търси алтернатива
Немската компания Bayer заяви, че инвестира 5 млрд. EUR в търсене на алтернатива на глифозата, за който вече има предостатъчно данни, че е канцерогенен както за хората, така и за животните. Глифозатът е основната причина за измирането на пчелите по целия свят, а пръскането с глифозат води до рак както при фермерите, така и при градинари и служители в комуналната поддръжка, които безотговорно го употребяват като алтернатива на косенето.

Bayer, която купи ГМО гиганта Monsanto заяви, че засега ще продължи да предлага тоталния хербицид Roundup, който съдържа глифозат, но иска да предложи на фермерите "повече възможности за контрол на плевелите". Компанията също така се стреми да намали негативното си въздействие върху околната среда с 30% до 2030 г., се посочва в официално становище на химическия концерн.

Може ли да се отглежда зърно без глифозат?
Един от най-новите методи, използван като алтернатива на пръскането с глифозат е използването на препарати съдържащи желязо, а в комбинация се прилагат и иновативни уреди с електричество, подобни на спечелилата златни медали на редица изложения за селскостопанска техника - XPower система за борба с плевели чрез електрически ток.

Друга възможност е допълнителната почвообработка, която вече е тествана от Изследователски институт в Долна Саксония, Германия и е чрез машини от типа на CrossCutter Disc от Väderstad. 

Аграрните учени са открили и нов биологичен вариант, според който по време на директната сеитба да се засява и селектирана зелена маса, която да не позволява израстването на плевели. Това обаче изисква масовото разработване на нов тип специализирани сеялки.

МЗХГ досега бие пълен отбой по темата за глифозата
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предпочете да вземе пасивна позиция в кризата с продължаващото измиране на пчели в цяла България, породено за поредна година от пръскането с препарати на основата на канцерогенния и силно токсичен глифозат.

От аграрната институция не заемат защитна позиция нито към пчеларите, които се събраха на протест в Плевен, нито към зърнопроизводителите, с чието силно лоби се ползва земеделската институция.

Принципният въпрос дали трябва българското земеделие да бъде поставено под риск с безотговорно пръскане с глифозат не влиза изобщо в лексиката и ангажиментите на МЗХГ, което излиза с бюрократични становища за спазване на наредби. Ясно е, че наредбите трябва да се спазват, затова и са написани, но също така, когато една тема подлежи на актуализация и сериозно преразглеждане в цяла Западна Европа, а и в САЩ, следва и ресорните власти да имат отговорно актуално решение.

Липсата на откровеност, в която да се каже, че глифозатът убива пчелите, но и земеделците, е бягство от отговорност.

Темата с отравянето на пчелите и нарушаването на биоразнообразието, причинено от употребата на препарати с глифозат е сред фокус темите на редица правителства и аграрни експерти през последните месеци, особено в Германия, Франция и Великобритания.

Не отдавна френският министър на земеделието заяви, че пръскането с глифозат трябва да спре, а германския му колега свика работни срещи на аграрни експерти и учени, които да създадат план за спиране на употребата на глифозат, въпреки, че най-голямият глобален производител е именно немски концерн.

No Till земеделието има много предимства, но и един голям минус

МЗХГ е хубаво да припомня, че трябва да се спазват наредбите, но е и добре да осведомява земеделските производители за рисковете от употребата на скандалният препарат глифозат, виновен за смъртността не само на пчелите, а и за онкологични заболявания на хиляди фермери, поради което се увеличава броят на спечелените съдебни дела в този контекст.

Българските земеделци също не са подминати от вредите причинени от пръскането с глифозат, като свидетелства за това има чрез многобройните некролози на сравнително млади фермери, които са разлепени и по търговски агробази и по селата в цяла България.

Има един интересен факт, който е типичен за българската аграрна политика - независимо от политическата окраска на управляващият аграрен кабинет през годините, регулярните теми в земеделското министерство винаги се въртят около усвояването на пари. Пари за субсидии, пари за европроекти, пари за доплащания, пари за компенсации, пари за обществени поръчки. Може би това е така, защото и голямата част от браншовите организации са основани само на финансови интереси.

И остава въпросът - Как може да се развива устойчив модел на селското стопанство във всичките му подотрасли, ако няма стратегическо мислене, планиране и адекватно управление от страна на държавата и частната инициатива? Нима едно земеделие основано на субсидии и европроекти може да бъде устойчив и самостоятелен пазарен фактор? Или българската аграрна политика залага на краткосрочни карти и монополни пазарни лостове в услуга на корпоративни интереси?...


© 2021 Село

 • Bayer
  25.06.2020 г.
  12076
  Байер ще плати близо 11 млрд. долара обезщетение заради хербицида Раундъп (с глифозат)
  Немският химически и фармацевтичен гигант Байер (Bayer) съобщи, че е постигнал споразумение да изплати близо 11 милиарда долара на потребители на хербицида Раундъп (Roundup), който е на базата на глифозат...
  Виж повече
 • глифозат
  26.08.2019 г.
  2149
  Нови научни анализи доказват, че пръскането с глифозат води до рак
  Нови анализи на учени от САЩ доказват за пореден път, че пръскането с глифозат (известен в България с търговското име НАСА и др. ) води до рак.  Изследванията показват, че глифозатът предизвиква...
  Виж повече
 • глифозат - забрана
  15.07.2019 г.
  14804
  Австрия призова целия ЕС да забрани пръскането с глифозат след 2022
  Австрия официално обяви, че ще забрани канцерогенния глифозат след 2022-а година, като се надява забраната да стане валидна и за целия Европейски съюз. Земеделският министър на Австрия категорично се...
  Виж повече
 • глифозат
  07.07.2019 г.
  5272
  Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ
  Железниците продължават да пръскат масово с канцерогенния хербицид глифозат ( известен в България и под името за широка употреба - НАСА, както и мн.др. търговски наименования )  . На практика нито една...
  Виж повече
 • Bayer Crop Science BG
  19.06.2019 г.
  13975
  Глифозата се оказа токсичен и за самата BAYER, която заяви, че търси алтернатива
  Немската компания Bayer заяви, че инвестира 5 млрд. EUR в търсене на алтернатива на глифозата, за който вече има предостатъчно данни, че е канцерогенен както за хората, така и за животните. Глифозатът е...
  Виж повече
 • глифозат - земеделие бг
  20.05.2019 г.
  5172
  Може ли да се отглежда зърно без глифозат?
  Може ли да има земеделие без глифозат? Това е въпрос, който химическите компании не искат и да чуват и ще направят всичко възможно да ви убеждават как без глифозат - зърнопроизводството е невъзможно. Те ще...
  Виж повече
 • земеделие без глифозат
  06.05.2019 г.
  3349
  МЗХГ бие отбой между пчелари и земеделци в казуса за канцерогенния глифозат
  Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предпочете да вземе пасивна позиция в кризата с продължаващото измиране на пчели в цяла България, породено за поредна година от пръскането с препарати...
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24476
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече
 • Не само нелегалният внос на пестициди, но и употребата на глифозат трябва да спре
  10.12.2018 г.
  2847
  Не само нелегалният внос на пестициди, но и употребата на глифозат трябва да спре
  Употребата на глифозат в земеделието води до преждевременната смърт или тежки заболявания на средно около 10 зърнопроизводителя в България - всяка година. Некролози на жертвите на канцерогенният...
  Виж повече