Меню

Парадокс: БАБХ залавя пратки пилешко със салмонела с риск да бъде санкционирана от ЕК!

21.01.2020 г.
8797 1
Близо 50 000 кг. птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела, установи отново Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в пратки с охладено цяло пиле и охладено пилешко бутче. Месото е поставено под забрана и не е допуснато до българския пазар.

Опитите на Полша да търгува заразено птиче месо в България продължават въпреки проведените разговори на българския министър Десислава Танева с полския ѝ колега и въпреки контрола, който трябва да осъществява полският орган по безопасност на храните, както и Европейската агенция - EFSA. 


В същото време, след случаите на заразено месо от Полша, което достигна до търговската мрежа у нас, земеделският министър Десислава Танева е издала заповед да се контролира абсолютно всяка пратка с птиче месо от Полша. Тъй като, заради свободното движение на стоки в рамките на ЕС това не може да се прави на границите, инспекторите на БАБХ го правят на местата, където се получават пратките. 

Именно при такава проверка върху пратките с птиче месо и субпродукти с произход Полша, Българската агенция по храните е установила замърсяването със салмонела, а резултатите от пробите са получени на 20 януари.

Министър Десислава Танева обясни: “Ние написахме писмо на поляците. Имах изрична среща с полския министър. Но, извинявайте, има Европейски орган по безопасност на храните, който контролира Полша, контролира техния орган (по безопасност на храните - бел.авт.). Европа е приела всички обяснения и планове за действие, които те правят по предприятието си относно хигиенизирането. След като това предприятие, съгласно европейската регулация е в правото си да търгува на общия пазар, ние въведохме проба за салмонела на абсолютно всяка пратка от Полша. И ако пробата е отрицателна, тогава пратката се пуска на пазара. Имаме издадена такава Заповед, която се изпълнява”. 

Министър Десислава Танева призна, че по заповедта, по която в момента се работи, България дори може да има “обструкция” от други страни и от Еврокомисията. Тя допълни, че се вземат дори проби от пратките от Полша, които са със сертификати от техния орган по безопасност на храните. 


“Няма влязла проба на пилешко от Полша, на която не е взета проба преди да бъде пусната на пазара”, увери министърът.

Във връзка с поредния случай на месо със салмонела, е изготвена нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

  БАБХ проверки
  13.12.2019 г.
  5198
  БАБХ съобщи за нова пратка птиче месо от Полша със съмнение за салмонела
  Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Предприетите действия са във...
  Виж повече
  салмонела в пилешко месо
  05.12.2019 г.
  4853
  Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар
  Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Българската агенцията по безопасност на храните пред БНР. Част от месото е иззето, засега няма данни за...
  Виж повече