Меню

Паметник на Левски бе открит в село Раювци

19.07.2023 г.
1939
* на снимката - Валя Балканска пее на откриването на паметника на Левсеки в село Раювци

Паметник на Левски бе открит тържествено в еленското село Раювци в деня на неговото рождение. Автори на монумента са скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов, а инициативата е на фондация „Звезди под звездите“, чиито основни цели са съхраняването, поддържането, възстановяването и запазването на историческата памет, свързана с живота и делото на бележити герои от миналото.

В тържеството взеха участие еленските деца от Мажоретен състав при СУ „Иван Н. Момчилов“ с ръководител Виктория Славчева, Фолклорна формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, както и възпитаничките на НУ „Иларион Макариополски“ – Ивета Иванова и Магдалена Обретенова, които поздравиха събралото се множество с танци, песни и стихове.

Венци и цветя бяха поднесени от председателя на Общинския съвет в Елена Стоян Златев и зам.-кмета на община Елена Десислава Шопова, фондация „Звезди под звездите“, фирми и организации, местни хора от селото, родолюбиви граждани.

Основателят на фондация „Звезди под звездите“ Любомир Пашов поздрави всички и изказа своята благодарност най-вече към двамата скулптури, които са изваяли монумента в продължение на три лета „безкористно, сърцато и с много любов“.Той отбеляза в словото си, че образът на Левски ще седи „тих, спокоен и уверен в центъра на Раювци,…да напомня на всички българи и на нашите потомци, че сме имали герой, какъвто малко народи имат.“

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев също приветства събралите се гости в центъра на китното балканско село. Той поднесе поздравителен адрес от свое име и от името на кмета на общината инж. Дилян Млъзев, в който се казва: „Увековечаването на този велик българин с монумент е значимо и родолюбиво дело както за село Раювци, така и за територията на цялата община Елена. В света, в който живеем, повече от всякога имаме нужда от сплотяване на нацията в името на нашите национални идеали, а младите поколения трябва да се гордеят, че българският народ има своите дълбоки корени и велики предци.“

Тържествената програма в Раювци завърши с изпълненията на неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, а в 21:30 часа продължава с фрагменти от спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на фолклорен ансамбъл „Българе“, по сценична адаптация на Димитър Селенски, който ще изиграе и главната роля в него.Следващото събитие е фестивалът „Звезди под звездите“ на 26 август, когато ще бъде отбелязана и годишнина от откриването на паметника на Вълчан войвода.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете