Меню

Паленето на стърнища - покрай сухото гори и суровото

28.09.2019 г.
55096
Хиляди декари стърнища и неожънати полета с царевица горят през последните дни - много от тях запалени умишлено, въпреки категоричната забрана на еврорегламентите и родното законодателство за това.

Кой и защо пали стърнища, въпреки заплахата от санкции и спиране на субсидии по директните плащания, какви са последствията от това, попитахме Костадин Костадинов, зърнопроизводител от Добруджа и председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Умишлени палежи с цел тараш 
Това, което наблюдаваме масово е, че има хора, които чакат да пожънеш, да се махнеш от полето и го палят, за да обират тараш. Защото когато полето се запали, се виждат остатъците от кочани. И това е много голям проблем. Ние не можем да запалим поле, докато край нас има колеги с царевица - това трябва да е ясно. Тази година горяха много царевични полета. Особено в тази суша, стихията е неконтролируема. Всеки по-голям или среден земеделски производител има оборудвана пожарна, излиза с техника, гаси, помага с каквото може…Имаме колеги, които се обаждат на Пожарната да излизат да гасят, а самите те със собствените си пожарни и трактори заграждат огъня, за да го локализират… Нали разбирате, че ако аз искам да запаля полето си да изгори, няма да се обадя на пожарната и да изкарвам машините си в огъня. Темата е много важна. И все пак ние, като Асоциация, няма как да отговаряме абсолютно за всеки. В момента има проверки. Всички Противопожарни служби за всяко излизане дават справка. 

Недобросъвестни земеделци, които палят стърнищата си
Не мога да кажа, че на 100% всички зърнопроизводители спазват изискването да не палят стърнища, въпреки че ние от Асоциацията апелираме към колегите да спазват забраната за палене. Проблемът е в това, че често покрай недобросъвестните фермери, страдат и колегите им. Давам ви пример - в момента се подготвят  споразумения - от 1 октомври започва новата стопанска година. Аз, например, съм се споразумял с друг колега, че дадено поле отива при него. Той обаче решава да го запали. Лошото е, че при проверка Фонд Земеделие и Министерството на земеделието (те не са разследващ орган), идват и установяват, че до дата 30 септември, това поле се води на мен и налагат санкцията на мен. Друг пример - запалено поле, огънят преминава в съседното на друг колега - така и двамата имат вина.

Така че ние апелираме към колегите да спазват забраната за палене на стърнища. Трябва да спазваме противопожарни изисквания, да се окрайчват масивите, за да не се допуска преминаването на огъня от поле на поле. Особено при една неожъната царевица, това са големи загуби, посочи Костадинов.


Очакван одит от Брюксел 
От Брюксел ни следят доста строго в тази посока - по отношение на опазването на стърнищата. До края на месеца се очаква европейски одит и дано не се случи така, че отново да се издъним. И отново ще ни е виновен някой друг. Първо трябва да си погледнем в собствената къщичка и тогава да обвиняваме някой друг. Защото да обвиниш друг, е най-лесното.


София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  палена на стърнища
  23.09.2019 г.
  34253
  Продължава паленето на стърнища въпреки глобите от 1500 до 12 000 лв.
  МЗХГ предупреди преди празниците, че ще с Седемнайсет сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са подадени към дежурните екипи на МЗХГ и ДФ „Земеделие“ през изминалото денонощие. Те...
  Виж повече
  палене на стърнища
  20.09.2019 г.
  21645
  МЗХГ и Фонд Земеделие започват проверки за умишлено палене на стърнища
  Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната. В екипите участват служители на Държавен фонд...
  Виж повече