Меню

Пазарни лостове смъкват цената на слънчогледа до 520 лв./тон без ДДС

05.08.2019 г.
6924
Днес в МЗХГ се проведе Консултативен съвет по зърното. По време на срещата между министър Десислава Танева и представители на браншовите организации в сферата на производството и търговията със зърно бяха засегнати актуални въпроси, касаещи сектора.

Красимир Аврамов - един от основателите на учредителния Консултативен съвет по зърното посочи днес:

"Добре е винаги мненията по веригата да са съгласувани и единни, да няма ощетени. Принадената стойност да е - или в търговците или в производителите. Винаги сме се стремяли да спазваме това отношение. Същото е с цените."


По време на Консултативния съвет по зърно, зърнопроизводители алармираха за некоректни практики от страна на фирми изкупуващи зърно:

Зърнопроизводител:

"Те обикаляха навсякъде и говореха, че пшеницата която бяхме произвели - преди да я ожънем - е със спаружени зърна или с нисък хектолитър. Не бяхме я ожънали! Това се базираше на това, че те знаеха, че пшеницата почна да брати края на февруари началото на март, като започна левитацията. Не трябва да се появяват слухове или психологически настроения по време на жътва и да се ощетяват производителите."


По отношение на реколтата от слънчоглед 2019, по време на Консултативния съвет по зърно бе отбелязано:

"Преходния остатък на слънчогледа 2018 бе прогнозиран около 370 000 тона, а сега е 110 000 тона. Миналата година в началото на изкупната кампания, цената на слънчогледа започна от 600 лв на тон. - 580. За да се смъкне цената - използваха се пазарни методи. Внесе се слънчоглед от близките на България държави, а сега това, което се говори за цена, започваме след 10 дена да жънем в Южна България е 520 лв/тон. без ДДС. По-ниска цена. от миналта година!"