Търсене

Пазарите пълни с вносни дини с нитрати, а родното производство пада с 68%

Тази година се оказва тежка и за българските производители на дини. В момента пазарите в цялата страна са презаредени с дини внос от Гърция и Турция. Във Facebook е пълно със снимки на потребители, които показват шокиращи данни за наличие на нитрати - от 4 до 10 пъти над пределно допустимите норми.

Паралелно с това, репортер на Село научи от свои източници, близки до граничните власти и търговията на едро с вносна стока от Турция, че в България са влезли пратки с дини, които съдържат не само нитрати над пределно допустимите норми, но и опасният пестицид  "1.3-Dichloropropene" (причиняващ тежки проблеми с метаболизма и болести на кръвта).  Според експерти в сектора, това не е първичен пeстицид за дини, а се използва предимно в производството на тютюн, картофи и домати, но количества са регистрирани при стандартни проверки, но скрити.

Като страна извън ЕС, Турция не прилага стриктният контрол по механизмите на европейското законодателство и в този случай отговорността за контролът на вноса на храни с опасно съдържание на остатъчни химикали е единствено в ресора на БАБХ

На фона на дъмпинговият внос на дини от Гърция и Турция, официалните данни на база информация от областните дирекции „Земеделие“ и ИСАК, обработени от МЗХГ, сочат към 1-и Юли 2020 - рекорден спад от 68.1% в производството на български дини спрямо същия период на миналата година.

© 2020 Село