Меню

Пазарите ни пълни с вносни дини с нитрати над пределно допустимите норми

03.07.2020 г.
7670
Време е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) под юрисдикцията на МЗХГ да направи проверки по тържищата на едро и пазарите, за продукти с опасно за здравето на потребителите наличие на нитрати, пестициди и остатъчни химикали.

Към момента пазарите в България са буквално заляти от вносни дини от Гърция с остатъчни нитрати между 3 и 5 пъти над пределно допустимите норми.

На снимката е направен тест с диня купена от централния пазар във Велико Търново, днес 3-и Юли. Партидата е част от голяма пратка от над 30 ТИР-а, от която са заредени тържища в град Сливен, както и борси на едро в Ловеч, Плевен, Русе, Търговище, Шумен и Варна, стана ясно след проверка на специализираният сайт АгроКлуб.

Паралелно с вносът на отровни дини от Гърция, има и внос на дини пълни не само с нитрати, но и с остатъчни пестициди - внос от Турция през ГКПП Капитан Андреево. Тъй като Турция не е част от ЕС и не подлежи на контрол съгласно системите за мониторинг и контрол на хранителната верига, а от българска страна - властите - бездействат, пазарите буквално са заредени с много опасни дини.

Нормалният сезон за бране на узрели и качествени български дини е в средата на август - нормално агротехническо време за напълване и узряване на дини без те да бъдат обработвани с големи количества химикали за бързо зреене, както и популярният все още  - стар метод за инжектиране с урина.

Бъдете внимателни и мислете - какъв е нормалният календар за плодове и зеленчуци? Така както не може в края на юни и първата седмица на юли да има чисти дини и пъпеши, така не може и през зимата да има зеленчуци без химия. 

Отговорните и разумни хора вече започнаха да възстановяват градините си в селата за да имат чиста продукция. Останалите - пазаруват отрови по пазарите и суперите. После, защо България води калсациите по ракови и други тежки заболявания...?

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете