Меню

Още 50 тона пипер с пестициди спря БАБХ, а също и 20 тона ядки с цианиди (ОБНОВЕНА)

04.05.2020 г.
4646
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не e допуснала внос от трети страни в Република България и ЕС на 50 920 кг пипер в обхвата на официалния контрол на граничните пунктове през месец април. Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е констатирано наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките.

Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с установено наднормено съдържание на цианиди.

На база документите в Агенция Митници и БАБХ - властите знаят дали доставките са били предназначени за тържища с търговия на едро или към чуждите търговски вериги в България, но отказват да публикуват тази информация.

От БАБХ отчитат още, че през изминалия "карантинен" месец не е допуснат внос от ЕС на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, заради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.
Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани незабавно.

В количеството на задържания пипер по официален контрол не са включени пратките, задържани по Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. За последните Агенцията информира регулярно през времето на действие на документа. До момента възбранените пратки зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по Заповедта са общо над 59 тона.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете