Търсене

Очертава се добра реколта от орехи

време за четене: 3 минути |

За разлика от предходната година, през 2020-а се очертава добра реколта за собствениците на масиви с орехови градини. Много добро развитие на черупковите насаждения има в региона на Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана, а също и в Южна България - регионите на Хасково и Димитровград, сочи справка на Село сред собственици на професионални градини с орехи.

Очакваните средни добиви тази година ще са в порядъка на 320-450 кг./дка. , в зависимост от възрастта на ореховите насаждения и сортовете. Изключения се очакват в единични градини, където масивите са в най-активна фаза на плододаване и е извършвано торене (главно с оборски тор) - там добивите могат да достигнат до 600 кг./.дка.

Какви изкупни цени на орехи да очакваме за сезон 2020?
Изкупната цена на орехите през 2020-а се очаква да е на нива 2.30-3.20 лв./кг. с черупка от професионални овощни градини и около 1.70 - 2.10 лв./кг.  - изкупувани от свободно събиране, главно от роми.

Средният рандеман от почистване на черупки на орехи е в порядъка на 40-55%, като цената на ореховата ядка тази година се очаква да се търгува на едро за вътрешния пазар на нива около 12-15 лв./кг.

За консолидирани експортни доставки за Европа, договаряната цена с контрагенти главно в Германия, Австрия и Франция, може да достигне до нива 17-20 лв./кг. За тази цена обаче се изисква количество от минимум 1 ТИР + всички стандартно съпътстващи документи и лабораторни анализи за качествени показатели.

Колко струва инвестицията в орехова градина?
Преди всичко трябва да се каже, че е много важен изборът на правилен сорт орехови дръвчета, защото през последните години в България бяха вкарани декоративни и дърводобивни сортове от Турция, които нямат плододаване. Сред най-популярните сортове орехи в България са: Извор 10, Шейново, Сер, Хартли, Фернор, Фернет, Лара, Тисачечи, Чандлър.

Схема на засаждане: 10х10 м. Разходи за създаване: 855 лв./дка
Схема на засаждане 8х8 м. Разходи за създаване: 1008.9 лв./дка
Разходи до плододаване през следващите 5г. (10х10м.): 1926 лв./дка
Разходи до плододаване през следващите 5г. (8х8м.): 2195.64 лв./дка

Пазар на ореховите ядки
Пазарът в ЕС на орехови ядки на практика е неограничен, основно за нуждите на хранително вкусовата промишленост (около 70%) и за консумация на ядки в малки опаковаки ( около 30%). Заради недостатъчното производство, Европа внася ежегодно между 100 000 и 120 000 тона орехи от Америка, и около 150 000  тона орехи от страни като Иран, Турция и Китай.Развитие на производството на орехи в България
По информация на Село, към момента в България има около 35 000 декара професионални орехови градини. Процесът по създаването на нови орехови градини започна най-силно в периода 2013-2015-а година, тъй като инвестициите в орехови и черупкови насаждения бяха стимулирани със субсидии по линия на Програмата за развитие на селските региони ПРСР 2014-2020. Често ореховите градини представляват комбинирани инвестиции с градини - лешници и бадеми. 

Инвестициите са главно в нови сортове, които започват ранно плододаване още след 4-тата година. При създаването на нова овощна градина с орехи задължително трябва да се вземат проби от почвата, защото много от предлаганите сортове на пазара не са подходящи за България. Такива например са турските "Шибин" и "Беледжик". Изборът на български сортове е най-важен, защото родните сортове са силно студоустойчиви и могат да издържат през зимата на студове до -25 ; -27 градуса.

Най-подходящите сортове за южна България са Хартли, Сер и Лара, а за северна България - Извор 10, Шейново и Силистренски.

© 2020 Село