Меню

Очаква се сериозен ръст на пазара на селски къщи и градини след COVID 19

03.04.2020 г.
15207
Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

В момента милиони хора са затворени в домовете си в градовете, някои от които в тесни и малки апартаменти, където психическият натиск е огромен. Още по време на сегашната карантина, брокери на недвижими имоти отчитат сериозен ръст на запитванията за имоти в селата - къщи, градини, дворове. Информацията се потвърждава и от Асоциация на българските села (АБС), като се отчитат данни от страна на кметове в селата, които сигнализират за огромен ръст на запитванията за свободни къщи за продажба.

Макар, че повечето граждани са загубили способността да оцеляват на село, да произвеждат храна и да се грижат за дворовете си, то сегашната ситуация с пандемията от коронавирус COVID 19, кара хората да търсят място за "бягство" на село, където да имат по-голяма свобода, както за разходки, така и за отглеждане на зеленчуци и плодове, в случай, че в бъдеще има подобни критични извънредни ситуации като настоящата.

Все още не може да се каже категорично доколко цената на къщите и земеделската земя в селата ще поскъпнат, тъй като много от продавачите, които преди пандемията са били склонни да продадат къща или градина, сега се отказват и заявяват намерения да си стегнат наследствените къщи и дворове за собствени нужди. Въпреки това има много свободни парцели с опция за ново строителство, както и стари къщи, чиито собственици въпреки всичко няма да се върнат на село.

Според брокери на недвижими имоти в селата, очакваният ръст на цените селските имоти ще е в рамките на до 25-30%, а на земеделската земя до 15%. Подобни нива всъщност можем да наречем реални пазарни цени, тъй като голяма част от цените на къщите в селата бяха подценени през последните години.

Засилен интерес към покупка на къщи има от по-заможни хора от градовете, които искат бързо да си гарантират собственост върху имот на село. Забелязва се и засилен интерес за покупка на къщи в села, които са обявени за продажба от англичани и руснаци, които си накупиха къщи през последната силна имотна вълна в селата в периода 2006-2011. Там цените не отстъпват на градските имоти, но са налице всички съвременни удобства.

За разлика от много европейски села, в България близо 92% от селата имат достъп до високоскоростен интернет, вкл. и широколентов кабелен интернет в много от селата в централна северна, североизточна и централна южна България.

© 2020 текст и снимка: selo.bg 

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете