Търсене

Очаква се сериозен ръст на пазара на селски къщи и градини след COVID 19

03.04.2020 г.
14154
Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

В момента милиони хора са затворени в домовете си в градовете, някои от които в тесни и малки апартаменти, където психическият натиск е огромен. Още по време на сегашната карантина, брокери на недвижими имоти отчитат сериозен ръст на запитванията за имоти в селата - къщи, градини, дворове. Информацията се потвърждава и от Асоциация на българските села (АБС), като се отчитат данни от страна на кметове в селата, които сигнализират за огромен ръст на запитванията за свободни къщи за продажба.

Макар, че повечето граждани са загубили способността да оцеляват на село, да произвеждат храна и да се грижат за дворовете си, то сегашната ситуация с пандемията от коронавирус COVID 19, кара хората да търсят място за "бягство" на село, където да имат по-голяма свобода, както за разходки, така и за отглеждане на зеленчуци и плодове, в случай, че в бъдеще има подобни критични извънредни ситуации като настоящата.

Все още не може да се каже категорично доколко цената на къщите и земеделската земя в селата ще поскъпнат, тъй като много от продавачите, които преди пандемията са били склонни да продадат къща или градина, сега се отказват и заявяват намерения да си стегнат наследствените къщи и дворове за собствени нужди. Въпреки това има много свободни парцели с опция за ново строителство, както и стари къщи, чиито собственици въпреки всичко няма да се върнат на село.

Според брокери на недвижими имоти в селата, очакваният ръст на цените селските имоти ще е в рамките на до 25-30%, а на земеделската земя до 15%. Подобни нива всъщност можем да наречем реални пазарни цени, тъй като голяма част от цените на къщите в селата бяха подценени през последните години.

Засилен интерес към покупка на къщи има от по-заможни хора от градовете, които искат бързо да си гарантират собственост върху имот на село. Забелязва се и засилен интерес за покупка на къщи в села, които са обявени за продажба от англичани и руснаци, които си накупиха къщи през последната силна имотна вълна в селата в периода 2006-2011. Там цените не отстъпват на градските имоти, но са налице всички съвременни удобства.

За разлика от много европейски села, в България близо 92% от селата имат достъп до високоскоростен интернет, вкл. и широколентов кабелен интернет в много от селата в централна северна, североизточна и централна южна България.

© 2020 текст и снимка: selo.bg 

 • From AgroClub.bg
  04.12.2019 г.
  894
  Повишава се интересът за комасирано ползване на земи, регистрирани с правно основание
  Повишава се интересът на земеделските стопани към процедурите за комасирано ползване на регистрираните от тях с правно основание земеделски земи. В създадените масиви за комасирано ползване се увеличава...
  Виж повече
 • From AgroClub.bg
  05.11.2019 г.
  935
  Млади стопани ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ
  Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ (Държавен поземлен фонд). Това предвижда новият Закон за земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане. По...
  Виж повече
 • From AgroClub.bg
  01.10.2019 г.
  370
  Държавата започва кампания по изкупуване на частни гори
  От днес, 1 октомври стартира прием на документи за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, съобщи Земеделското министерство. Подобна кампания се проведе и през 2016...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете