Меню

Официални данни на Евростат показват зависимостта на българите от търговските вериги

09.12.2019 г.
6518
Официални данни на Евростат показват силната зависимост на българите от търговските вериги в страната. Това се отнася за около 75% от потребителите, които са разположени главно в градовете.

Покупателните активности на гражданите удрят директно българското земеделско производство, тъй като в търговските вериги те купуват главно вносна земеделска продукция и суб-продукти.

Освен това, оказва се така, че България се нарежда сред челните места по разходи за хранителни агро стоки, на база доходите в домакинствата. Преди нас на челните три места застават съответно Румъния с 27,8%, Литва с 20,9% и Естония с 19,6%.
На обратния полюс с най-малък дял е Великобритания (7,8%), Ирландия (8,7%), Люксембург (9,1%) и Австрия (9,7%).

Какво се оказва? Потребителите едновременно харчат голяма част от семейния си бюджет за храна, а в същото време тези пари отиват в чуждите търговци, главно в посока Западна Европа.

Всичко това за пореден път доказва липсата на стриктно национално законодателство, което да може да ограничи търговското влияние и картелните споразумения между големите търговци в ритейл бизнеса. 

Макар и постоянно укриващи се зад мащабни рекламни и маркетингови кампании, чрез които търговските вериги си купуват медиен комфорт, то за пореден път става ясно, че вредата от потребителското поведение и манипулациите от страна на търговските вериги - унищожава устойчиво българското земеделско производство.


  износ агро стоки
  24.07.2019 г.
  1618
  ЕС отчита силен ръст в експорта на агро стоки. България не е вътре
  Европейската комисия отчита силен ръст в износа на хранително-вкусовата промишленост на ЕС през първите 5 месеца на 2019 до рекордните 12.8 млрд. евро, или 13% над нивото от май 2018. Вносът също бележи...
  Виж повече
  износ замразени плодове
  27.05.2019 г.
  3914
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България?
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България? Това е въпрос, на който всеки динамично развиващ се търговец или инвеститор търси отговор в контекста на дългосрочните възможности...
  Виж повече
  Божидар Петков
  01.11.2019 г.
  115078
  Божидар Петков: Трябва да се ограничи дъмпинговият внос на плодове и зеленчуци! (ИНТЕРВЮ)
  Има достатъчно лостове, които могат да се задействат, за да се ограничи дъмпинговия внос на плодове и зеленчуци в България. “Темата за ограничаване на вътреобщностната търговия в ЕС е доста деликатна, но ние...
  Виж повече
  Внос на сухо мляко
  16.07.2019 г.
  30926
  Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко
  Само за първите 4 месеца на 2019 България е внесла 2 376 тона сухо мляко, като с тези обеми се нарежда в класацията на най-големите потребители на сухо мляко в Европа, изпреварвайки Унгария, Чехия, Гърция,...
  Виж повече