Търсене

Официални прогнози за реколтата от пшеница в България - от 4,2 млн.тона до 5,8 млн. тона

29.05.2020 г.
8817
За първи път тази година заседанието на Консултативния съвет по зърното се проведе не след края, а преди началото на жътвената кампания. Причината за това е сушата и пропадналите посеви от есенници в някои части на страната. След заседанието на съвета единодушно от управляващите, от земеделците и от преработвателите бе обявено, че независимо от пораженията, нанесени от сушата, няма опасност за зърнения баланс на страната, както и за осигуряването на хляб за населението. Не, че някой е поставял това под съмнение…Впечатление направи голямата разлика в прогнозите за количеството пшеница, което ще се произведе тази година.

Независимо от пораженията, нанесени от сушата, очакванията са България отново да има добра реколта от пшеница, обяви министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет след заседанието на Консултативния съвет.

“Песимистичните прогнози са 4,5 млн. тона на земеделците, реалистичните - 5 млн. тона по прогноза на министерството, до 5,8 млн. тона по прогноза на Комитета по полски култури и зехтин към Европейската комисия”, каза министърът. 

Изказването на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов потвърди, че има разминаване в очакванията на министерството и на производителите. “Предвиждаме около 30% намаление на реколтата спрямо миналата година -  около 4,2 млн. - 4,3 млн. тона” - именно толкова количество пшеница е изнесена от началото на маркетинговата година до момента.  

Към момента има издадени констативни протоколи за 28 хил. дка напълно пропаднали площи - основно в североизточна и източна България, съобщи министърът. Заявените за подпомагане площи са 240 хил. дка, съобщи председателят на НАЗ. 

Очаква се държавната помощ за 100% пропаднали площи в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия да бъде изплатена до края на календарната година. Общият бюджет на помощта е в размер на 4 милиона лева. Площи, които са пропаднали частично, няма да получат държавно подпомагане.

Все още тече срокът за корекция на заявленията за подпомагане и там, където има на 100% пропаднали площи могат да се възползват от това. „Ако тези площи бъдат разорани, могат да бъдат сменени с угари в заявленията за подпомагане, тъй като все още тече срокът на подаване на заявленията за подпомагане по Директните плащания на площ и корекциите са възможни“, каза министър Танева.

Проблемът е, че не се предвижда никаква помощ за пропадналите площи, които са под 100%. Надяваме се да намерим инструмент, с който да обезщетим и тях, каза председателят на НАЗ. 

По думите на Костадин Костадинов състоянието на пшениците в страната е задоволително до добро. Проблемите са в североизточна и източна България. Освен Добрич и Варна, проблеми в следствие на сушата има в част от Русенска област, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, част от Враца. “Надяваме се падналите дъждове от последната седмица да стабилизират посевите”, каза Костадинов.

Венцислав Върбанов, председател на Консултативния съвет по зърното коментира след заседанието на Съвета: “Основният извод е, че няма заплаха за зърнения и хлебния баланса  на страната. Има локални проблеми главно във Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и част от Силистренска област. Има проблеми и в някои части на Южна България. 

Очаква се добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до повишаване на запасите и не се очакват сътресения на пазарите на зърно. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари, посочи Върбанов.

Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че хлябът на страната ни е гарантиран и няма никакви притеснения по отношение на зърнения баланс у нас.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • пшеница
  28.05.2020 г.
  8673
  Консултативният съвет по зърното ще заседава заради сушата
  Консултативният съвет по зърното към Земеделското министерство ще проведе онлайн заседание в петък, 29 май. На него ще бъдат представени данни за състоянието на есенните посеви и резултатите от обследванията...
  Виж повече
 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10858
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но все още не е безнадеждно. Много често се казва, че 5 литра дъжд няма икономическо значение. В момента обаче и половин литър дъжд спасява положението,...
  Виж повече