Търсене

От София на село - проверка за воля, трудолюбие и смелост (ВИДЕО)

Много хора заговориха, че искат къща на село и да се преместят извън града, особнео след двумесечната изолация, заради пандемията от коронавирус. Доколко обаче съвременният човек е готов за промяна и разделяне с привичките на градския живот и какво се случва, когато отидеш на село, не само за събота и неделя, а - постоянно?

Тези теми, както и предизвикателствата да ремонтираш стара и обезлюдена къща с близо 2 декара двор, коментирахме с Лора и Халил, които оставят градските си професии и възможност за "кариерно развитие" и избират досегът с чистата Природа и преоткриването на себе си в животът на село.

От 1 година двамата живеят в едно сравнително обезлюдено ловешко село, където обаче са приети от местното население изключително топло и сърдечно. Те вдъхват в старите хора и надежда, че макар една птичка пролет да не прави, то тя е предвестник на Пролетта и им дават надежда, че селото един ден отново може да се напълни с млади хора.

В първата година от животът на село, двамата младежи се сблъскват с редица предизвикателства, но не се предават. Възстановяват стария покрив, изграждат нова баня и прилежно подредено мазе, сменят дограмата и започват да създават градина за чудо и приказ:

Първата реколта в двора на село включва чисти зеленчуци : репички, чесън, лук, пъщарнак, картофи, няколко вида боб, леща, много билки, а скоро са засадили дини и пъпеши. Преди няколко месеца при тях идва на гости именитият Веселин Орешков, който им дава за засаждане планински лимон и арония.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

 • нестинари
  26.08.2019 г.
  8788
  Тайни и лековити места в Странджа и мистериите на нестинарството (ИНТЕРВЮ)
  Горан Стефанов е родом от Ямбол но родът му произхожда село Жеравна . Завършил е Етнология и Теология, специализирал е Културен туризъм. Свири на кавал, гайда, китара и… двоянка – инструмент,...
  Виж повече
 • Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  29.10.2018 г.
  7734
  Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи
  Selo.BG разговаря с Илия - основател на общност “Живо село” - за пътя, който са изминали той и семейството му, докато стигнат до тук; за уроците, които всички научаваме чрез грешките, които...
  Виж повече
 • Георги Жеков: Осъзнатото живеене извън града променя нас, но и Света (ВИДЕО)
  16.10.2018 г.
  2948
  Георги Жеков: Осъзнатото живеене извън града променя нас, но и Света (ВИДЕО)
  В Долината на тракийските царе започна създаването на едно специално място, наречено от неговите създатели „Слънчев кът Вдъхновение“. То е част от проекта „Осъзнато живеене“, който вдъхновява група хора да...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете