Меню

Отпадане на преходната национална помощ означава колапс за 1,1 млн. овце и кози

19.11.2019 г.
63591
България продължава борбата за запазване на преходната национална помощ за животни поне през 2021 г. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, страната ни, подкрепена от Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния, инициира подписването на декларация, с която се призовава в регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ. 
 
В случай, че искането на България не бъде заложено в преходния регламент за 2021 г., пряко ще засегне общо 14 хил. стопани, които разчитат в момента на преходна национална помощ за отглеждане на дребни преживни животни.
 
Темата коментира пред Село съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Янка Попова:

“На практика в момента 300 000 овце и кози получават подпомагане за селекционен контрол и 1 100 000 овце и кози-майки  - преходна национална помощ (ПНДЖ 3). Да няма преходна национална помощ за дребните преживни животни означава пълен колапс на 4/5 от поголовието в България. Проблемът при дребните преживни животни - за разлика от едрите преживни - е, че стопаните им нямат право да комбинират европейско с национално субсидиране - те избират или подпомагане по обвързана подкрепа, или националната помощ”, посочи Попова. 

“Виждаме, нежеланието на някои държави в ЕС да се прилага преходната национална помощ. Все още обаче преговорите продължават, а и виждаме готовност от страна на министър Танева да се търсят варианти за подпомагане”, каза съпредседателят на НОКА Янка Попова. Тя припомни и категоричната позиция на Асоциацията, изпратена до министерството на земеделието, храните и горите по отношение на ОСП 2021-2027, за запазване на преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки, както и за увеличение на % обвързана подкрепа спрямо директните плащания  за секторите овцевъдство и козевъдство на 18 – 20%.  
 
В официалната си позиция относно ОСП, НОКА подкрепят ограниченията на ниво стопанство, намаление и таван. Настояват и за изключване на обвързаната подкрепа, като компонент от калкулацията за намаления и таван. Овцевъдите и козевъдите считат, че тази калкулация трябва да включва само площните схеми по директното подпомагане необвързани с производството, защото смисълът на обвързаната подкрепа е друг.
 

София Белчева, © 2019 Село - Selo.BG
 

 

  преходна национална помощ
  18.11.2019 г.
  53462
  Едва пет държави подкрепят България за преходната национална помощ след 2020 г.
  Пет държави са подкрепили България в искането ни за продължаване на преходната национална помощ след 2020 г. , става ясно от съобщение на Министерството на земделието, храните и горите. По време на...
  Виж повече
  субсидии за животни
  06.11.2019 г.
  101297
  Преходната национална помощ за животни е под въпрос за 2021 г. (ВИДЕО)
  Преходната национална помощ за животновъдите е под въпрос за 2021 г., тъй като не е заложена в преходния регламент на Европейската комисия за влизането в сила на новата Обща селскостопанска политика ( ОСП...
  Виж повече