Меню

Откриха исторически паметник в село Светлина

24.10.2019 г.
2051
Нов паметник, обединяващ историческата памет на бургаското село Светлина, бе открит в центъра на селото. Паметникът е посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, но ние разширихме малко идеята и направихме един паметник, който да обедини историческата памет на цялото село, разказа пред БТА Сергей Стоилов, директор на дирекция "Образование, култура и социални дейности" в община Средец. Източната страна на паметника е посветена на геройски загиналите войници, сержанти и офицери във войните наши земляци, посочи Стоилов.

Северната страна на паметника е посветена на спортната слава на селото, като там са изписани имената на най-изявените спортисти, свързани със село Светлина, като на първо място е европейският и вицесветовен шампион по борба Янчо Патриков, а така също и републиканските шампиони и треньори по борба Руси Димов Русев и Гуно Начев Гунов, както и републиканския шампион по хандбал инж. Иван Христов.

От южната страна на паметника са изписани имената на видни културни и просветни дейци от селото, сред които директорите на училището в селото, кметовете от Освобождението до днес и др. От западната страна са изписани спомоществователите за издигането на паметника, като например община Средец, Министерство на отбраната, семейството на Янчо Патриков и др. Новият паметник бе осветен от Агатополският епископ Йеротей.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете