Търсене

Отвориха нова мярка за лозарите - Събиране на реколта на зелено

15.05.2020 г.
8648
Приемът на заявления по мярката за Събиране на реколта на зелено по Лозаро-винарската програма започва от днес, 15 април, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Наредба № 6 за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Програмата, съобщават от Министерството на земеделието.

От мярката „Събиране на реколтата на зелено“, която е кризисна,  могат да се възползват производители на грозде след пълното отстраняване на гроздовете, докато са зелени, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула. 
 
Целта на подпомагането е да се компенсират българските гроздопроизводители, в случай, че не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина. 
 
Стопаните могат да подават заявления в Изпълнителната агенция по лозата и виното до 5 юни. След това на тези, на които е издадено удостоверение, могат да подават в ДФ „Земеделие“ заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 г.
 
Мярката отваря с бюджет 1  000 000 лв., който обаче може да се увеличи, за да стигне за всички одобрени от ДФЗ кандидати. 
 
Мярка „Събиране на реколтата на зелено“, както и другите мерки, са разрешени за прилагане в сектора през 2020 г.,в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически единици. Искането беше подкрепено и от други държави-членки. Мерките ще осигурят на сектора сравнителна стабилност и жизнеспособност, въпреки необичайната кризисна ситуация, предизвикана от COVID-19.

© 2020 Село - Selo.BG

 • лозарска програма
  27.11.2019 г.
  20262
  Въвеждат промени в мерките на Лозаро-винарската програма 2019-2023
  Предстоят промени в прилагането на мерките по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС). Освен промени в настоящите мерки на Програмата, в новия програмен период се предвижда и...
  Виж повече
 • грозде новини
  05.09.2019 г.
  2512
  Росица Симеонова: Лозаро - винарският сектор е под сериозен риск!
  Сериозна криза в лозаро-винарския сектор притеснява производителите в Югоизточна България. Именно в този регион е съсредоточено 45% от производството на грозде и близо 60% от промишленото производство на...
  Виж повече