Търсене

ОСП 2021-2027 - до къде стигнаха преговорите в Евросъюза? (КОМЕНТАР)

26.08.2020 г.
8655
С новата политика на ЕС в областта на храните, постигната тази пролет, европейските политици вече ще насочат вниманието си към дълго забавената реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), основната част от селскостопанската индустрия на блока и най-голямо перо в бюджета му, пише в свой коментар Euractiv.com.

Дебатът около основната програма на ЕС за субсидии за селско стопанство беше пренебрегнат през последните няколко месеца заради Стратегията на Комисията “От фермата до трапезата” (F2F).

27-те лидери на ЕС най-накрая се договориха на 21 юли относно следващия седемгодишен бюджет на ЕС, който определи общата сума на разходите на ОСП на 336,4 милиарда евро. Това е приблизително с 46 милиарда евро по-малко от настоящия период 2014-2020 г., но с 20 милиарда евро повече от бюджета за земеделие, предвиден в предложението на Комисията за 2018 г.

Приетото решение ще даде възможност както на Европейския парламент, така и на Съвета да започне преговори и да постигне окончателна сделка по трите закона, формиращи законодателната рамка на ОСП.

Депутатите все още трябва да се преговарят относно позицията си и окончателното пленарно гласуване се очаква през втората половина на октомври.

Въпреки това, законодателите в Комисията по земеделие на Парламента (COMAGRI) вече се сблъскаха с колегите си в Комисията по околна среда (ENVI) относно разпоредбите, свързани с целите за климата в селскостопанския сектор.
Координаторите на ENVI искат пленарните компромисни изменения на ОСП да бъдат одобрени от политическите групи, независимо от коя комисия са. Подобен ход би отслабил влиянието на COMAGRI, който притежава основната компетентност по отношение на ОСП, коментира Euractiv.com.

И още една битка се разраства, след като дебатът за ОСП в Парламента приключи. Все още има нерешени въпроси за уреждане в тристранния диалог, като например съвместимост между новата зелена архитектура на ОСП и мерките за опазване на околната среда, заложени в Стратегията “От фермата до трапезата”; Задължителният или доброволен характер на еко-схемите....

Преходна ОСП

Въпреки това Парламентът и Съветът се борят рамо до рамо на друг фронт срещу общ враг: Комисията, пише изданието.

Тъй като реформата на ОСП няма да приключи преди началото на програмния период 2021-2027 г., членовете на ЕП и държавите-членки „неофициално разработиха общо разбиране“ относно временните мерки, основаващи се на действащите правила, за да избегнат финансовите опасности за земеделските стопани от ЕС.

Но споразумението, постигнато по двугодишния преходен период преди началото на следващата ОСП за субсидиране на селското стопанство в ЕС, беше критикувано от изпълнителната власт на ЕС.

Комисията вярва, че едногодишният преходен период на Общата селскостопанска политика ще се впише по-добре в контекста на прилагането на Стратегията “От фермата до трапезата” и „Следващо поколение ЕС“ -  фондът за възстановяване на, насочен към възраждане и трансформиране на икономиката на блока, за който Комисията определи 750 милиарда евро.

Комисията изглежда не желае да се съгласи по този въпрос, заплашвайки да оттегли предложението си в краен случай, което евродепутатите приеха като заплаха за тяхната независимост в законодателството.

Приоритети на германското председателство

След като Германия пое управлението на ротационното председателство на ЕС на 1 юли, министърът на земеделието Юлия Кльокнер определи аграрните приоритети на германското председателство на ЕС, като изтъкна преговорите за ОСП като основен акцент, наред с хуманното отношение към животните, храните и дигитализацията в селските райони на целия ЕС.

Кльокнер също така изтъкна идеята за по-силно обвързване на директните плащания в ОСП с мерките за опазване на околната среда и стратегията “От фермата до трапезата”.

© 2020 Село - Selo.BG

 • крави ОСП - преход
  08.07.2020 г.
  8624
  2-годишният преход към новата ОСП - положителен за България
  Постигнатото политическо споразумение за 2-годишен преходен период към новите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) е положително за България. В него е заложено до края на 2022 г. да се прилага...
  Виж повече
 • ОСП
  20.05.2020 г.
  9241
  Земеделие в унисон с природата - ЕК прие две ключови стратегии за агросектора
  Две важни стратегии, пряко свързани с развитието на агросектора, прие днес Европейската комисия. И двете са в съответствие с Европейския зелен пакт (т.нар. Зелена сделка) - Стратегия за биологичното...
  Виж повече
 • ОСП
  29.04.2020 г.
  8539
  Двугодишен преход към новата ОСП е все по-реален
  Двугодишен преход към новата Обща селскостопанска политика изглежда все по-възможен сценарий, след като Комисията по земеделие в Европейския парламент гласува реформираната ОСП да започне от 2023 г....
  Виж повече