Меню

Оранжерии за зеленчуци на покрива намаляват емисиите на CO2 в градовете

14.11.2019 г.
69113
В рамките на проекта GROOF се прилага новаторски подход за намаляване на емисиите от сградите и транспорта чрез съчетаване на споделяне на енергия и местно производство на храни. В рамките на проекта, частично финансиран от ЕС с безвъзмездна помощ от 2,9 млн. евро, ще бъдат построени 4 оранжерии на покривите на сгради в 4 държави - Люксембург, Белгия, Франция и Германия, като заедно те ще допринесат за намаляване на емисиите на CO2 с близо 54 тона годишно.

Намаляване на емисиите на CO2 с помощта на оранжерии

Очаква се до 2050 г. в Люксембург емисиите на CO2 на глава от населението да нараснат до 15,1 метрични тона. ЕС инвестира в начини за обръщане на тази тенденция, като например предлаганите от проекта GROOF.

В рамките на GROOF се използват оранжерии на покрива за оползотворяване на изгубената топлина от сградите, като се събира CO2, за да се подпомогне храненето на растенията. Това дава възможност на земеделски стопани да отглеждат култури по устойчив начин и предоставя на жителите на градовете достъп до местна продукция, като по този начин допринася за намаляване на емисиите от транспорта. Чрез адаптирането на сградите по този начин в рамките на проекта се създава модел за по-здравословни и екологосъобразни градове.

„Смятам, че мнозина искат да направят нещо за околната среда и че наистина съществуват нови и алтернативни решения“, казва ръководителят на проекта GROOF Никола Зита. „Оранжериите на покрива са начин за намаляване на емисиите на CO2 по устойчив и новаторски начин“.

Проектът GROOF в цифри

В проекта участват общо 11 партньори: CDEC – Съвет за икономическо развитие на строителството, Университет в Лиеж – Gembloux Agro-Bio Tech, EBF GmbH, ASTREDHOR: Технически институт по градинарство, Научно-технически център по строителство, Институт по приложно управление на материалните потоци към Университета по приложни науки в Трир, Group One, клъстер Eco Construction, Автономен университет на Барселона, Les jardins de Gally, Институт по обучение в сектора на строителството.

10 предприемачи от Северозападна Европа ще бъдат обучени да изграждат или възстановяват оранжерии и да поддържат дейността им.

Оранжерия в Люксембург с площ от 500 m2 ще произвежда близо 10 тона пресни листни зеленчуци годишно.
Проектът GROOF ще подпомогне опитите на Люксембург да постигне своята цел за намаляване с 20 % на емисиите на парникови газове до 2020 г., като допринесе за намаляване на емисиите на CO2 с 54 тона годишно.

Финансирането от ЕС покрива 60 % от общите разходи на проекта в размер на 4,9 млн. евро./ източник: ec.europa.eu

© 2019 Село - Selo.BG 

  прецизно земеделие
  17.07.2019 г.
  9683
  Готови ли сме за ползване на BigData в земеделието и каква ще е ролята на държавата?
  Готова ли е България за внедряване и анализи на BigData в земеделието? Това е стратегически важен въпрос, който следва да бъде разглеждан експертно и задълбочено в следващите месеци, защото фактите днес...
  Виж повече
  агро иновации
  26.06.2019 г.
  3080
  Агро иновациите проправят пътя към по-екологично земеделие
  Повече от четиристотин души, участващи в иновациите в селското стопанство, от 25 страни в Европа, се присъединяват днес към срещата на високо равнище за агро-иновации 2019 г. , която се провежда в Lisieux,...
  Виж повече