Търсене

ООН ще достави 50 хил.тона пшеница на Ливан след взрива на амониева селитра

12.08.2020 г.
8156
ООН изпраща тонове пшеница в Ливан, за да предотврати хранителна криза след огромната експлозия в столицата Бейрут през изминалата седмица, при която загинаха 160 души и бяха унищожени редица съоръжения за съхранение на зърно, съобщава Bloomberg.

Световната продоволствена програма към ООН ще достави 50 хиляди тона пшеница в Бейрут, което ще е достатъчно за потреблението през следващите три месеца в Ливан. Това съобщават от Световната продоволствена програма към ООН и Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН (OCHA). Първата доставка със 17.5 хил. тона пшеница ще пристигне след 10 дни.

Доставките ще бъдат разпределени в пекарни и млекарници, така че да се гарантира, че няма да има недостиг на храна, обясняват от OCНA.

Огромният взрив от 4-ти август на пристанището в Бейрут унищожи големи съоръжения за съхранение на зърно на пристанището в Бейрут, което засили опасенията и страховете от недостиг на храна в Ливан, която все още търпи болката от икономическата криза. Експлозията, която нанесе материални щети за милиарди долари, се случи в близост до хранилище за зърно, което остави страната със запаси от брашно само за следващите шест седмици. Това е наполовина от минималния стандарт за осигуряването на хранителна сигурност, отбелязват от Световната продоволствена програма към ООН.

От организацията допълват, че по този начин се засилват страховете и от значителен ръст в цените на основни хранителни продукти.

Експлозията изостря тежкото положение на арабската страна, която през тази година бе тежко засегната от пандемията и финансова криза. През март ливанското правителство обяви, че страната няма да погасява падежите по дълга в чужда валута и оттогава насам властта търси помощ от Международния валутен фонд.

Обмяна на чужда валута рязко намаля, което предизвика срив в стойността на ливанския паунд и недостиг на храна и гориво. Инфлацията в страната достигна до ниво от 90% през юни, показват данни на правителствената статистическа агенция.

източник: Bloombergtv.bg
 

 • Амониева селитра
  05.08.2020 г.
  10687
  Амониева селитра уби над 100 души при супер мощен взрив в Бейрут (ВИДЕО 16+)
  Над 100  души са вече жертвите на снощния взрив на пристанището в ливанската столица Бейрут, след като са се възпламенили 2 700 тона амониева селитра . Според данни на властите в Ливан, работници в...
  Виж повече