Търсене

Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари

Държавата да въведе онлайн регистър на всички земеделски производители, които пръскат с препарати, съдържащи активната съставка глифозат, настояват пчелари от Плевенско, които споделиха идеята пред репортер на Село БГ по време на организираният протест на професионални пчелари в Плевен.

По време на протеста, пчеларите поискаха също за земеделските производители, за които се установи, че са пръскали с глифозат или друг препарат, който е довел до избиването на пчели - да се отнема правото им на субсидии по СЕПП, както и да връщат вече получени субсидии.

Няма как Европейския съюз и ние данъкоплатците да субсидираме зърнопроизводители и арендатори, които убиват пчелите с безотговорно пръскане. Искаме контрол! , заяви пчелар от Плевенско по време на протеста


Целта на регистъра е да има яснота кои от земеделците употребяват обозначения от Световната здравна организация като вероятно канцерогенен за хората и животните препарат - глифозат.

Темата с глифозата става все по-разисквана не само в САЩ, където вече има спечелени редица съдебни дела от земеделци, развили различни форми на рак, след употреба на опасния препарат, но и в Европа, където наскоро германския земеделски министър призова Европейската комисия да наложи забрана вурху употребата на глифозат, особено в площи близки до села, градове и обществени паркове.

Употребата на опасния за здравето на хората глифозат е не само в земеделието, но и в комуналната поддръжка, като пчеларите настояват кметовете на общини да забранят масовата практика за пръскане на глифозат върху тревни площи в селата, която редица кметове на села практикуват.

В същото време от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) излязоха със становище, че спазват действащата наредба 13 на МЗХГ за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, но не посочиха дали техни членове ще изберат алтернативи на канцерогенния препарат.

А алтернативи на глифозат има, но те изискват промяна в лесната технология, с която зърнопроизводителите са свикнали. За целта е нужно информационно осведомяване и поемане на отговорност, особено дългосрочна. 

По-рано тази година Европейския парламент в Страсбург одобри законодателни промени, според които следва да се създаде публичен регистър за разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита във всяка страна членка на ЕС.

Нехимичните методи трябва да имат по-голямо приложение в селското стопанства. Активните вещества в препаратите за растителна защита носят рискове за околната среда и конкретно за опрашители като пчелите е категоричната позиция на аграрни експерти към Европейската комсиия.

През последните 5 години, употребата на глифозат в Германия, Франция и Великобритания е намалено с 1/3 именно заради становищата на здравни организации и аграрни учени, които доказват неговата канцерогенност. Според германската агенция по околна среда глифозатът уврежда околната среда и унищожава всички растения, пчелите, като по този начин и източниците на храна и естествената среда на много видове насекоми и птици.

© 2019 Село БГ / Selo.bg

 • Monsanto
  15.04.2019 г.
  3342
  И френски земеделец осъди Monsanto в знаково дело заради токсичен препарат
  Френски съд постанови, че Monsanto е отговорен за болест на земеделски производител, след като случайно е вдишал изпарения докато почиствал резервоара на пръскачката си от вече забранения продукт срещу...
  Виж повече
 • глифозат
  02.08.2021 г.
  1036
  Учени откриха захарна форма, която може да замести глифозата
  Учени откриха захарна форма, която може да замести използването на канцерогенния компонент глифозат, широко употребяван в конвенционалното земеделие. В синьо-зелените водорасли учените вече са намерили...
  Виж повече
 • ГМО рапица
  10.01.2019 г.
  3388
  В Германия разпоредиха унищожаване на площи с ГМО рапица на Monsanto
  В няколко федерални провинции на Германия е засята маслодайна рапица, която съдържа следи от генетично модифицирани (ГМ) сортове. Растенията от засегнатите партиди трябва да бъдат унищожени преди цъфтежа, са...
  Виж повече
 • ГМО семена
  09.01.2019 г.
  3109
  Китай одобри внос на ГМО соя и рапица от Bayer, Syngenta и DowDuPont
  Въпреки хилядите дела и спечелени стотици съдебни дела в САЩ за причиняване на рак у земеделци заради употреба на глифозат, двете големи икономики загърбват жертвите в земеделието за сметка на...
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24527
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече