Меню

Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари

Държавата да въведе онлайн регистър на всички земеделски производители, които пръскат с препарати, съдържащи активната съставка глифозат, настояват пчелари от Плевенско, които споделиха идеята пред репортер на Село БГ по време на организираният протест на професионални пчелари в Плевен.

По време на протеста, пчеларите поискаха също за земеделските производители, за които се установи, че са пръскали с глифозат или друг препарат, който е довел до избиването на пчели - да се отнема правото им на субсидии по СЕПП, както и да връщат вече получени субсидии.

Няма как Европейския съюз и ние данъкоплатците да субсидираме зърнопроизводители и арендатори, които убиват пчелите с безотговорно пръскане. Искаме контрол! , заяви пчелар от Плевенско по време на протеста


Целта на регистъра е да има яснота кои от земеделците употребяват обозначения от Световната здравна организация като вероятно канцерогенен за хората и животните препарат - глифозат.

Темата с глифозата става все по-разисквана не само в САЩ, където вече има спечелени редица съдебни дела от земеделци, развили различни форми на рак, след употреба на опасния препарат, но и в Европа, където наскоро германския земеделски министър призова Европейската комисия да наложи забрана вурху употребата на глифозат, особено в площи близки до села, градове и обществени паркове.

Употребата на опасния за здравето на хората глифозат е не само в земеделието, но и в комуналната поддръжка, като пчеларите настояват кметовете на общини да забранят масовата практика за пръскане на глифозат върху тревни площи в селата, която редица кметове на села практикуват.

В същото време от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) излязоха със становище, че спазват действащата наредба 13 на МЗХГ за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, но не посочиха дали техни членове ще изберат алтернативи на канцерогенния препарат.

А алтернативи на глифозат има, но те изискват промяна в лесната технология, с която зърнопроизводителите са свикнали. За целта е нужно информационно осведомяване и поемане на отговорност, особено дългосрочна. 

По-рано тази година Европейския парламент в Страсбург одобри законодателни промени, според които следва да се създаде публичен регистър за разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита във всяка страна членка на ЕС.

Нехимичните методи трябва да имат по-голямо приложение в селското стопанства. Активните вещества в препаратите за растителна защита носят рискове за околната среда и конкретно за опрашители като пчелите е категоричната позиция на аграрни експерти към Европейската комсиия.

През последните 5 години, употребата на глифозат в Германия, Франция и Великобритания е намалено с 1/3 именно заради становищата на здравни организации и аграрни учени, които доказват неговата канцерогенност. Според германската агенция по околна среда глифозатът уврежда околната среда и унищожава всички растения, пчелите, като по този начин и източниците на храна и естествената среда на много видове насекоми и птици.

© 2019 Село БГ / Selo.bg

  Monsanto
  15.04.2019 г.
  3490
  И френски земеделец осъди Monsanto в знаково дело заради токсичен препарат
  Френски съд постанови, че Monsanto е отговорен за болест на земеделски производител, след като случайно е вдишал изпарения докато почиствал резервоара на пръскачката си от вече забранения продукт срещу...
  Виж повече
  глифозат
  02.08.2021 г.
  1183
  Учени откриха захарна форма, която може да замести глифозата
  Учени откриха захарна форма, която може да замести използването на канцерогенния компонент глифозат, широко употребяван в конвенционалното земеделие. В синьо-зелените водорасли учените вече са намерили...
  Виж повече
  ГМО рапица
  10.01.2019 г.
  3574
  В Германия разпоредиха унищожаване на площи с ГМО рапица на Monsanto
  В няколко федерални провинции на Германия е засята маслодайна рапица, която съдържа следи от генетично модифицирани (ГМ) сортове. Растенията от засегнатите партиди трябва да бъдат унищожени преди цъфтежа, са...
  Виж повече
  ГМО семена
  09.01.2019 г.
  3252
  Китай одобри внос на ГМО соя и рапица от Bayer, Syngenta и DowDuPont
  Въпреки хилядите дела и спечелени стотици съдебни дела в САЩ за причиняване на рак у земеделци заради употреба на глифозат, двете големи икономики загърбват жертвите в земеделието за сметка на...
  Виж повече
  глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24704
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече