Меню

Около 5 дни ще отнеме умъртвяването на 17 000 прасета във фермата на Лаудис край Русе

22.07.2019 г.
1980
Около още 5 дни ще отнеме умъртвяването на 17 000 прасета в индустриалната ферма край русенското село Николово. Заразата от Африканска чума по свинете (АЧС) бе официално регистрирана от БАБХ в петък миналата седмица. Това е първото индустриално стопанство поразено от бързо разпространяващият се из цяла България вирус, за който служителите от БАБХ нямат практически капацитет да догонят темпът му на разпространение.

Свинекомплекс Николово АД управлява една от най-големите свинеферми в България. Построен е през комунизма в период от 1972-1975-а година. В свинекомплекса се отглеждат породите голяма бяла свиня и ландрас с английски произход. През 1997 година комплексът е изкупен от компанията "Лаудис Интернационал" ООД.

Свинекомплексът има собствен цех за месопреработка, от където предлага на пазара прясно охладено месо, както и богат асортимент от пресни и сухи колбаси, кайма и деликатеси - Суджук, Филе Елена, Свинска кайзер пастарма, Петрохан, Луканка Трапезица, Сушеница, Филе Арбанаси, Словенско роле, Роле Монтана и други.

Специално сформирана кризисна комисия вече започна допълнителни проверки в селата Николово, Долно Абланово и Просена с цел откриване на още заразени с АЧС прасета, най-вече в лични стопанства.

Още през Януари 2019, Село писа, че през годината се очаква разпространението на АЧС в България по примера на умишленото разпространение на зарази по животните, което се провежда у нас за 5-а поредна година - след кризите със заразата Син език, Нодуларен дерматид и Бруцелоза.