Меню

Огромен ръст на търсенето на имоти в селата. Какви са цените?

26.02.2022 г.
2125
Въпреки, че пандемията, която накара много хора да обърнат поглед към селата и да живеят по-изолирано и спокойно, вече отминава, темпът на търсенето на селски имоти не спада, а се покачва главоломно.

По информация на Асоциация на българските села (АБС) търсенето на селски имоти надвишава предлагането вече средно 10 пъти. Това с еотнася за имоти, които са в регионите на големите градове и без Северозападна България. 

Търсенето на селски имоти е предимно в диапазона 20 000 - 40 000 евро, за къщи, в които е възможно нанасяне веднага или е нужен минимален ремонт. Към момента свободни имоти на практика липсват, като офертите за продажби, които са налични във всички региони са или за много евтини къщи (5000- 20 000 лв.), за срутване или тотален ремонт, или в другата крайност - супер луксозни къщи, които са в диапазона 120 000 до рекордните 1.2 млн.евро (регион Велико Търново).

При покупка на евтина къща за пълен ремонт, актуалните цени за цялостна реновация на 100м2, включващи нова дограма, вътрешна и външна изолзация, система за отопление, мазилки, реставрация на носещи греди, реконструкция на покрив и др. е средно минимум 40 000 - 55 000 лв.

Най-силно е търсенето на къщи, които имат двор от поне 1000 м2 , защото повечето семейства искат да имат собствена зеленчукова градина, както и да практикуват хоби земеделие. 

Най-предпочитаните имоти в селата са тези, които са в близост до областните центрове (до 15-20 км.) и имат добра пътна инфраструктура и транспортна мрежа. Водещи са регионите на София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Търговище, Разград. Засега изостават области като Плевен и Ловеч ( с изключение на общините Троян и Тетевен), както и цяла Северозападна България.

Безплатни консултации за преместване на село, намиране на имоти, както и подпомагане за стартиране на инвестиции и бизнеси на село, можете да получите по линия на Менторската програма на АБС, като пишете на : info@selo.bg