Меню

Овощари с кайсии търпят тежки загуби заради внос от Гърция (ВИДЕО)

16.07.2019 г.
2068
Производители на кайсии от региона на Силистра търпят загуби заради вноса на плодове от Гърция и ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това, стопаните отчитат добра реколта. На места обаче тя е компрометирана от градушки.

Тази година стопаните в Крайдунавска Добруджа очакваха много висока реколта от кайсии. Поне така беше, докато градушките на различни места не засегнаха реколтата. Дъждовете след това не позволиха пръскане на поразените площи и причинаха загниване на плодовете. За градините си ни разказват стопани от района. Част от набрания плод на Шукри Мемиш вече 2 дни стои в градината му.

Шукри Мемиш:
Има някакви петна от дъждовете. Много дъждове, много препарати и накрая никакъв ефект пак няма. Сега пък унгарката няма никакъв пазар  - никой не ще да я купува. Купуват 50-60, максимума е 25 - за ракия вече.

Георги Маринов:
По принцип е добра тази година реколтата, но лошите климатични условия много повлияха. Градушки, много дъждове - изобщо на качеството много наблегна. Не е това, което очаквахме - добро качество да има кайсията. Из пазарите е малко трудно. Градушка много мина. Нашия район особено тука  2-3 пъти мина градушка - съсипа реколтата. Мъчим се, доколкото можем, сортираме, правим, за да можем да изкараме там някоя стотинка.

Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за плода. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи.

Айнел Али:
С румънците е много трудно да се работи - едно, че не го знаем езика и
второ, че те виждат, че ние сме на зор, а кайсията не можеш днес да я обереш и да остане за утре. То не е като орехите.Трябва днеска обереш ли я - да я продадеш.
Те се възползват от ситуацията, румънците. Но за момента дори и за 50ст ние няма на кого да си я продадем. Поне разхода да покрием. Отказали сме се от печалбата.

Гюнай Осман:
Идват румънци. Идват с по 5-6 коли.То няма други купувачи. Отиваш и им се молиш за цена. Те ти казват една цена, която е под всякаква критика. И направо ни изнудват, връзват ни ръцете - няма накъде. Няма други купувачи. Отиваш и ще - не ще, им даваш на тях на безценица.

Стопаните са убедени, че конкуренцията от Гърция е нелоялна. Заради изобилието от плодове това лято и евтиния внос от южната страна,  в разгара на кампанията, търговци и прекупвачи свалиха цената за килограм кайсии - до 70 ст., а на места и 50.В същото време в цяла Крайдунавска Добруджа няма нито едно предприятие, което да преработва плодовете и зеленчуците.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО: