Търсене

Обявен е пожароопасният сезон в земеделските земи

22.05.2020 г.
8482
От днес, 22 май е обявен пожароопасният сезон в земеделски земи на територията на Област Русе, става ясно от заповед на директора на Областната дирекция по земеделие. Той продължава до 22 октомври 2020 г. 

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 м. от границите на земеделските земи.

Забранява се изгарянето на стърнища, слама и сухи треви по слоговете и други площи.

Всички кметове и районни служби по пожарна безопасност трябва да се информират писмено  за настъпването на етап “восъчна зрялост” на житните масиви. 

Припомняме, че Държавен фонд Земеделие обяви вчера имейл адрес pojari@dfz.bg, на който могат да се подават сигнали за запалени стърнища директно към Фонда.  Получените сигнали “ще бъдат разгледани по компетентност, локализирани и допълнени в слой "пожари", съобщават от ДФЗ. Дежурните екипи на ДФ „Земеделие“ проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията.

© 2020 Село - Selo.BG
 
 

 • запалено стърнище
  21.05.2020 г.
  8626
  Опожарените стърнища влизат в Слой Пожари при заявяването по СЕПП
  Опожаряването на стърнища продължава и тази година, въпреки забраната и санкциите, предвидени в законодателството. По информация на Държавен фонд Земеделие от началото на годината до момента са постъпили 5...
  Виж повече
 • палене на стърнища НАЗ
  28.09.2019 г.
  54839
  Паленето на стърнища - покрай сухото гори и суровото
  Хиляди декари стърнища и неожънати полета с царевица горят през последните дни - много от тях запалени умишлено, въпреки категоричната забрана на еврорегламентите и родното законодателство за това. Кой...
  Виж повече