Меню

Общо 6 началници на ДФЗ са задържани при акция на ГДБОП и прокуратурата (ОБНОВЕНА)

16.07.2019 г.
6034
Общо 6-ма шефове на ДФЗ, сред които директори на дирекции и зам. изпълнителен директор на фонда, са задържани за срок от 24 часа, а разследващите претърсват домовете и офисите им. Има данни за длъжностни престъпления – че не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред сградата на ДФЗ в София.

Днес, 16 юли 2019 г., Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и със съдействието на КПКОНПИ, започна действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Претърсени бяха кабинети на служители в ДФЗ, както и техни адреси. Иззети са документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР) и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Акцията започна сутринта и е част от разследването, по което са обвинени собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 7 души за злоупотреби с евросредства. Гешев припомни, че по това обвинение до момента е установено, че се разследва неправомерно получаване на 8 млн. лв. и опит за получаване на 5 млн. евро, общо около 18 млн. лв. еврофинансиране.

Калоян Костадинов е арестуваният заместник директор на ДФЗ. Костадинов зае мястото на заместник-изпълнителния директор Атидже Алиева-Вели след влизането й в Европарламента. От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до избора му за зам. шеф е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.


"Един от проблемите, които създават чувство за несправедливост в обществото, е липсата на елементарно приличие. Корупция има навсякъде по света, но тук това създава усещане за безнаказаност. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Затова всеки, който не е наясно със себе си и с чувството си за самосъхранение, ще си понесе съответната отговорност", коментира зам. главният прокурор Гешев.


 

  ДФЗ - корупция
  16.07.2019 г.
  3643
  ГДБОП и прокурори влязоха в ДФЗ - претърсват офиси
  Специализираната прокуратура разследва Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с делото срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана...
  Виж повече
  БАБХ - корупция
  27.06.2019 г.
  5754
  Арестуваха инспектор от БАБХ взел подкуп от фермер
  Главен инспектор от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив  е арестуван с подкуп – пари и хранителни продукти, съобщиха от  Окръжна прокуратура.   Инспекторът поискал хиляда лева и две...
  Виж повече
  Антикорупционната комисия разпъвала чадър над министър Порожанов
  10.05.2019 г.
  15486
  Антикорупционната комисия разпъвала чадър над министър Порожанов
  Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество е разпъвала политически чадър над министъра на земеделието Румен Порожанов, като от годишната му декларация за имоти и...
  Виж повече